ABD'nin New York kentinin ev sahipliği yaptığı BM'nin 76’ncı Genel Kurulu başladı. Kurulda konuşma yapan ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Afganistan'da 20 yıllık savaşı bitirdik"

“Yönetimim daha barışçıl ve refah içeren bir gelecek için çalışmaya devam edecek. Katı bloklara bölünmüş yeni bir Soğuk Savaş veya dünya peşinde değiliz, bir kez daha söylüyorum bunun peşinde değiliz. Kutsal NATO ittifakımızın 5‘inci maddesine bağlılığımızın bir kez daha altını çizdik.”

"Küresel sağlık güvenliğini finanse etmemiz gerekiyor"

“Bugün dünyada karşılaştığımız sorunları bırakın çözmeyi hiçbir şekilde ortadan kaldırmanız mümkün değil. Kovid-19’u bombalarla ve silahlarla ortadan kaldırmanız mümkün değil. Bununla savaşabilmek için ortak bir bilim ve siyasi iradeye ihtiyacımız var.” Biden ayrıca "Siber saldırılara karşı harekete geçme hakkımızı saklı tutuyoruz" dedi.

İran’a nükleer tehdit

Biden, İran'ın nükleer silah sahibi olmaması için verdikleri sözü tutacaklarını vurguladı ve nükleer anlaşmaya dönmek için diplomatik çabalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Biden şunları söyledi:

İran’ın nükleer silahlara sahip olmaması için gerekeni yaparız. İran üzerine düşeni yaparsa anlaşmaya dönmeye hazırız” dedi.

"Filistin sorununda en iyi çözüm, iki devletli yapı"

“Bağımsız İsrail devletine desteğimiz şüphesizdir. Ancak iki devletli çözümün İsrail'in geleceği için en iyisi olduğunu da buradan söylemek istiyorum. Her zaman kendi ayakları üzerinde durabilen bir Filistin devleti olmalı.”