Ak Parti; yargıya erişim, adli kontrol, kadına yönelik şiddet ve soruşturma usullerine ilişkin yeni düzenleme getiren 4. Yargı Paketi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu.

Yargı paketinde, boşanmış eşe karşı işlenen öldürme, yaralama, eziyet, zorla alıkoyma suçları da eşe karşı işlenen suçlarda olduğu gibi nitelikli suç kapsamına alınıyor ve cezası ağırlaştırılıyor.

Yargı paketi teklifi; "terör", soykırım, insanlığa karşı suçlar, kasten adam öldürme, çocuğun cinsel istismarının da aralarında bulunduğu "katalog suçlar"dan tutuklamada "somut delil" aranması koşulunu da getiriyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, düzenlediği basın toplantısıyla yeni yargı paketi hakkında bilgi verdi.

33 madde olarak düşünülen yargı paketinden, Türk Ceza Yasası'ndaki "etkin pişmanlık" ilkesinin vergi suçları için de uygulanmasını içeren düzenleme ile "soruşturmanın amacını tehlikeye düşürecek somut olayların bulunması halinde" avukatın müvekkiliyle görüşmesinin bekletilmesini içeren düzenlemeler çıkarıldı.

Erken evlilik mağdurları hala hapiste

4. Yargı paketi kapsamında kadına yönelik şiddet gibi konular ele alınmış fakat erken yaşta evlenenlere yapılan muamele yıllardır büyük bir problem olarak çözülmeyi bekliyor. Tek suçları erken evlenmek olan kişiler, şimdi eşi ve çocuklarından uzak bir şekilde hapisteler.

Türk Medeni Kanunu’nun 24. Maddesi olan “Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.” maddesinden dolayı erken evlilik mağdurları evlendiği kişinin yaşının küçük olması nedeniyle, cinsel saldırı suçlusu olarak cezalandırılıyor.

Fakat Türk Ceza Kanunu Cinsel Rıza yaşını 15 olarak belirlemiş. 15 yaşını dolduran herhangi bir kimse, geleneklere göre evlenirse, bu kişi evlendiği kişinin şikayeti olmadıkça cezalandırılmaz. Ancak 16 yaşını doldurulduğunda ise, hakim izni ile resmî nikah yapılabilir.

Kısaca memlekette 18 yaşından küçüklerin her türlü gayri meşru beraberliği yaşayabilmesi serbest fakat dini nikah kıyıp evlenmeleri yasak.