Sofya-Moskova hattında gerilim tırmanıyor. Bulgaristan, Rusya’nın Sofya Büyükelçiliğinde görevli bir diplomatın istenmeyen kişi (persona non grata) ilan edildiğini duyurdu.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı tarafından yazılı açıklama ile duyurulan kararın, bakanlığa istişareye çağrılan Rusya’nın Sofya Büyükelçisi Eleonora Mitrofanova'ya iletildiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva’nın, Rusya’ya yaptığı çağrıya da yer verildi.

Zaharieva, Bulgaristan’da 2011-2020 yılları arasında farklı mühimmat depolarında meydana gelen dört ayrı patlama ile Bulgar vatandaşlarını hedef alan zehirleme girişimlerinde Rus istihbaratının rol oynadığının belirlendiğine işaret ederek, bu olayların aydınlatılması, faillerin bulunması ve yargılanmaları için Rusya'dan "tam bir işbirliği” beklediklerine vurgu yaptı.

Zaharieva, Rus diplomatlardan statüleriyle ihtilaf içinde olacak eylemlerden kaçınmasını isterken, ülkesinin başka adımları atma hakkını saklı tuttuğunu da vurguladı.

Moskova: Karşılık verilecek

İddiaları reddeden Rusya, suçlamaları “saçma” olarak nitelendiriyor. Rus Interfax haber ajansının bir Rus yetkiliye dayandırdığı bilgiye göre, Moskova Bulgaristan'ın istenmeyen kişi ilanına, benzer bir hamleyle karşılık vermeye hazırlanıyor.