Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney ve Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ile bakanlıkta bir araya geldi.

Bakan Çavuşoğlu ve konuk bakanlar, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, konuk bakanların Ankara'dan önce Hatay'ı ziyaret ettiğini kaydederek, "İrlanda ve Norveç, BMGK'nın Suriye insani dosyasından sorumlu ülkeler. BM sınır ötesi insani yardımlarını yerinde gördüler, incelediler. Kuzeybatı Suriye'de 4,4 milyon kişi yaşıyor. Bunların 4,1 milyonu insani yardıma muhtaç durumda. BM Sınır Ötesi İnsani Yardım Mekanizması, İdlib başta olmak üzere bölgedeki kişilere her ay yardım ulaştırıyor. Cilvegözü Sınır Kapımız üzerinden aylık ortalama 800 TIR uluslararası yardım sevk ediyor. Bu yardımların devamı için BMGK'nın 2585 sayılı kararının yenilenmesi gerekiyor. Bugün bu konuda neler yapabileceğimizi konuştuk. İrlanda ve Norveç görev önergesinin uzatılması için yoğun çaba sarf ediyor. Geçen hafta bu konuları Rusya Dışişleri Bakanı ile de görüştük. Bugün değerli mevkidaşlarım ile bu konuları çalışma yemeğinde de görüşmeye devam edeceğiz. Sahada elde ettikleri izlenimleri de dinlemiş olacağız. İkili ilişkilerimizin yanı sıra Ukrayna'daki gelişmeler, tahıl ihracatı başta olmak üzere diğer bölgesel konuları da ele almış olduk. İlk ikili görüşmeyi Simon Coveney ile yaptık. Ben de kendisini bu yıl içinde ziyaret etmek isterim. İki ülke arasında ciddi bir ekonomik potansiyel olduğunu teyit ediyoruz, Türkiye- AB ilişkilerini de değerlendirmiş olduk. Daha sonra Anniken Huitfeldt ile de görüştük. Ayrıca savunma sanayii iş birliğinden, terör ile mücadeleye kadar birçok konuyu ele aldık. Her iki ülke ile de Filistin konusundaki görüşlerimiz örtüşüyor" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya'ya veto

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreçleriyle ilgili yaptığı konuşmada "NATO'dan da uzlaşı belgesi geldi. İsveç Başdanışmanı'ndan bir belge geldi. Biz bu belgelerin, bizim beklentilerimizi karşılamadan çok uzak olduğunu ilettik." dedi.