Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsrail ve Filistin ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Çavuşoğlu, “Suriye'ye yeni operasyon olacak mı?” sorusuna net cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'ye yeni bir askeri operasyon sinyalini 23 Mayıs’ta vermişti.

Dışişleri bakanı CNN Türk Ankara temsilcisi Dicle Canova'ya konuştu: “Türkiye'ye tehdit artıyor, gereğini yaparız" dedi. Çavuşoğlu, Yunanistan'ın adaları silahlandırmasına da tepki göstererek "Blöf yapmıyoruz, Atina uymazsa işi ileri noktaya götüreceğiz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları:

Suriye yönetimi herkes dönsün diyor

“Suriye yönetimi herkes dönsün diyor, af ilan ediyor. İnsanlar dönmek istiyorsa bunlara yardımcı olmak lazım, bu Suriye rejiminin samimiyet testidir. Biraz samimi olmaları gerekiyor insanlar neden dönemiyor bu tür çelişkili söylemden dolayı rejime güvenip de dönemiyor.

Barış Pınarı harekatı bölgesi olsun diğer bölgeler olsun oradan Türkiye'ye yönelik tehdit artmaya başladı. Biz bunları niye yaptık tehdidi ortadan kaldırmak için yaptık. Tehdit artıyorsa görevimiz de buna yönelik tedbir almak, bu klasikleşti. ABD'liler "endişeleri anlıyoruz" diyor. 'Anlıyoruz' ne demek 'endişe gerçek' demek. Sadece anlamayın gereğini de yapın... ABD Türkiye'ye saldıran bu terör örgütlerine destek veriyor mu veriyor, eğitim desteği veriyor, silah veriyor. Öncelikle bu yardımı kesmeli.”

Türkiye olarak elimiz olumuz bağlı kalamaz!

“Barış Pınarı başladıktan sonra o zamanki başkan yardımcısı Pence, Pompeo, Obrien hepsi geldi oturduk konuştuk müzakere ettik, bir belge üzerinde anlaştık ortak açıklama yaptık. Sonuçta ABD ortak açıklama ile birlikte bu bölgelerdeki terör örgütlerini 30 km indirme sözü verdi ve sözünü tutmadı.

Rusya da aynı şekilde onlarla da mutabakata vardık her iki ülkenin de sorumluluğu var.

Sonuçta bu olmadı ve son zamanlarda terör saldırıları artıyor .Türkiye olarak da elimiz kolumuz bağlı kalamaz ne zaman bize saldıracaklar diye bekleyemeyiz, gereğini yapmamız lazım.”

ABD’ye açıkça söyledik!

“ABD'ye açıkça söyledik, ABD'nin gerek Kıbrıs konusunda gerekse Türkiye Yunanistan'ın dahil olduğu Ege'de bir denge politikası var. Bu dengeden bir sapma görüyoruz bunu Blinken'a da söyledik, uyarıyı da yaptık. ABD'liler her ne kadar bir NATO üyesi ülkedeki üslerin başka bir NATO ülkesine tehdit olmadığını söylese de elbette bu artış dikkatimizden kaçmadı.”

Blöf yapmıyoruz!

“Diğer taraftan Yunanistan'ın 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış anlaşması çerçevesinde şartlı olarak kendisine verilen adaların statüsünü bozması uluslararası hukuka aykırı. Yunanistan ne gerekçe bulursa bulsun gerekçesi geçerli değil. Şartlar nedir, bu adaları silahlandırmayacağı. Yunanistan 1960’dan beri silahlandırdı biz de vazgeçmezse egemenlik tartışması başlar dedik, gayet açık. Son derece ciddiyiz blöf yapmıyoruz çünkü şartlı verilen adalardır, her konuşmasında uluslararası hukuk anlaşma diyen Yunanistan buna uymazsa biz bu işi daha ileri noktaya götüreceğiz. Yunanistan'ın attığı adımlar Türkiye'ye tehdit oluşturma amacı güdüyor.”