Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ankara'da Tayland Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai ile düzenlediği ortak basın toplantısında ABD eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun kitabında yer alan Türkiye hakkındaki iddialara cevap verdi.

"Pompeo'nun iddialarında gerçek dışı bilgiler, abartı, çifte standart ve dezenformasyon var" diyen Çavuşoğlu, "Pompeo eski bir mevkidaşımızdır; bu kitabı sanırım başkanlık adaylığının kampanyasını başlatmak için yazmıştır. Bahsettiği iddialarda gerçek dışı bilgiler var, diplomatik bir dille söylüyorum siz 'yalan' diyebilirsiniz abartı ve çifte standart var. ABD'nin bugüne kadar terörizme verdikleri destek bir suçtur ve sanırım yargı sürecini önlemek için ciddi bir dezenformasyon yapılıyor.” ifâdelerini kullandı.

Pompeo’nun "Never Give an Inch: Fighting for the America I Love (Asla Bir Santim Vermeyin: Sevdiğim Amerika için Savaşmak)" isimli kitabı yayınlandı.

Çavuşoğlu, konuşmasında Pompeo’nun kitabındaki iddialara cevap verdi:

“Kitapta, Türk ordusunun DAEŞ'i yenme kapasitesinin olmadığını söylemesi ibretlik çünkü Trump döneminde PKK/YPG ile angajmana girmediler bu, Obama döneminde oldu.

DAEŞ'e karşı göğüs göğüse mücadele eden tek ordu Türk ordusudur; Suriye'nin kuzeyini DAEŞ'ten temizlerken ABD Pompei'nin olduğu dönemde PKK/YPG ile DAEŞ'lileri otobüslere bindirerek Afganistan'a gönderdiler. Afganistan'daki DAEŞ saldırılarının müsebbibi de bunlar.

İstanbul'daki 2019'daki görüşmeyle ilgi ise Pompeo'nun yanındaydım. '2019'da biz teröristleri buradan temizleyeceğiz siz de bir ara verin' demek için geldiler, (dönemin ABD savunma danışmanı) O'Brian bir kağıtla geldi, biz onu müzakere edilemez bulduk ve yarım saat içinde 11 maddelik kendi önerimizi hazırladık. Bunların 9'unu kabul ettiler 2 'sini de müzakere ettik ve mutabakata vardık.

Sonuçta ortak açıklama yapıldı ama bunun yükümlülüklerini yerine getirmediler, dürüst davranmadılar.”

Çavuşoğlu dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte 2019'daki Ankara ziyaretiyle ilgili şunları söyledi:

"İçeride başbaşa görüşmeler olabilir, Cumhurbaşkanı ve Pence arasındaki başbaşa görüşme sırasında ben de Pompeo ile bir başka odada beklerken görüşmenin uzamasından rahatsız oldu ve 'içeri gidelim' dedi. Ben de görüşenlerden birisinin Başkan birisinin Başkan Yardımcısı olduğunu ve protokol gereği liderler çağırmadan gitmenin doğru olmadığını söyledim.

Pompeo'nun iğrenç dediği videodaki görüntüleri biz yaşadık. Terör örgütü FETÖ, o gece yüzlerce vatandaşımızı öldürdü. O gece yazdıklarından anlıyoruz ki darbe girişimini desteklemiştir, iğrenç dediği video Türk milleitnin darbecileri yenmesini gösteriyor, sanırım bundan rahatsız olmuş.

Yunanistan konusunda ABD'nin denge politikasını bozan bunlar oldu. Sanırım Rum lobisinden oy alabilmek için bunları yazıyor. Patrik'e tehditte bulunmamız asla söz konusu olamaz."

2018-2021 yılları arasında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın döneminde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Mike Pompeo, Never Give an Inch: Fighting for the America I Love adlı kitabında anılarını anlatıyor.

Pompeo'nun Türkiye ile ilgili iddiaları arasında Türk ordusunun DAEŞ ile mücadele kapasitesinin olmadığı var.

Pompeo, dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte 2019'daki Ankara ziyaretinde Pence ve Erdoğan görüşmesinin uzun sürmesinin ardından kilitli kapıyı kırmaya niyetlendiğini belirtiyor: