İstanbul metrolarında 23 Nisan kutlamaları yapıldı. Metrolar Türk bayraklarıyla süslendi.

(Oda Tv, 23 Nisan 2022)

TBMM'nin 102'nci kuruluş yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milli mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve şükranla yad ediyorum.

(Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 23 Nisan 2022)

Aziz Atatürk, teşekkülüne öncülük ettiğiniz ve ilk başkanlığını yaptığınız Türkiye Büyük Millet Meclisimizin 102. yıl dönümü vesilesiyle buradayız.

(Mustafa Şentop, Anıtkabir, 23 Nisan 2022)

Ulusal egemenliğin önemini, erdemini, benzersizliğini biliyoruz; vazgeçilmez, devredilmez, bölüşülmez. O nedenle Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Kuvvet birdir ve o milletindir” der. 

(Barış Doster, Cumhuriyet, 23 Nisan 2022)

Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurucusu ve ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında kuruluşundan bugüne kadar görev yaparak ebediyete irtihal eden tüm milletvekillerini, tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve dua ile yad ediyorum

(Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 23 Nisan 2022)

Gerçekten ne askeri ne ordusu var, üstelik tüm dünyanın süper güçleri cephe tutmuşlar, Halife Padişah onu asi ilan etmiş. Şeyhülislam onun “katli vacip” (öldürülmesi zorunlu kişi) olduğunu ilan ediyor. Hatta onu öldürenin cennete gideceği belirtiliyor. Dine dayalı söylemlerle halk ayaklandırılıyor. Gerçekten Mustafa Kemal sarılmış, çembere alınmış bir durumdaydı.

(Alev Coşkun, Cumhuriyet, 23 Nisan 2022)

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı... Meclis’in açıldığı özel bir tarih. Cumhuriyetle birlikte demokrasiye geçişimizin ilk adımı... Lakin çocuklarımızı koruyamadığımız bir Cumhuriyet gerici zihniyetin elinde yarım kalmaya mahkûmdur.

(Eren Aysan, Cumhuriyet, 23 Nisan 2022)

Türkiye’nin bir zamanlar laik okulları vardı. O okullarda ulusal egemenliğin çok basit, ancak çocuklar ve yurttaşlar için en iyi anlaşılır tanımı öğretilirdi:

“Yetkinin gökten yere indirilmesi.”

Yani yönetme gücünün Tanrı gücüne dayandığını ileri süren zorbadan (kutsallaştırılmış insan) alınıp özgür, eşit yurttaşlara (insanlara) verilmesi.

(Işık Kansu, Cumhuriyet, 23 Nisan 2022)

Biz 23 Nisan'ı “Bağımsızlık benim karakterimdir” diyen Büyük Atatürk'e borçluyuz.

(Rahmi Turan, Sözcü, 23 Nisan 2022)

Ayasofya yeniden camiye dönüştürüldü, açılış hutbesinde diyanet işleri başkanı tarafından Atatürk'e lanet okundu, daha şimdiden tarihi kapısında tahribat oldu, zırcahillerin “kutsal” diyerek, Bizanslıların yaptığı 1400 yıllık kapıyı parça parça koparıp yedikleri ortaya çıktı.

(Yılmaz Özdil, Sözcü, 23 Nisan 2022)

Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlatan ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayan TBMM, 102 yıl önce açıldı.

(Anadolu Ajansı, 23 Nisan 2022)