“Atatürk Fransız büyükelçisine, ‘Hatay benim şahsi davamdır. Şakaya gelmeyeceğini bilmelisiniz’ dedi. Fransızlar, Hatay için silah gücünün kullanılacağını anlamaya başladılar.”

(Emre Kongar, Cumhuriyet, 29 Mart 2022)

“Çanakkale Savaşı’nda, kuşkusuz, Osmanlı vatandaşı olan az sayıda Müslüman Arap da öldü. Ancak daha sonra devletleşen toprakların şeyhlerinin Birinci Dünya Savaşı sırasında  İngiliz ve Fransızlarla yaptığı işbirliği nasıl unutulabilir?

Çanakkale şehitleri ümmet şuuruyla değil, vatan savunması bilinciyle savaştılar ve bazıları şehit oldu. Şehit olanlar arasında Müslüman olmayan askerler de vardı. Sağ kalanlar Kurtuluş Savaşı’na katıldılar ve adı Türkiye Cumhuriyeti olan ulus devleti kurdular.”

(Özdemir İnce, Cumhuriyet, 29 Mart 2022)

“Eğitim İş olarak Atatürk’ün bize gösterdiği yolda; çağdaş eğitim ile çağdaş bireye ve çağdaş toplum hedefine ulaşmak için yıllardır var gücümüzle çalışıyoruz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin karma, laik, bilimsel ve ücretsiz eğitim hakkını savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.”

(Eğitim İş Tire Temsilcisi Özgür Anafartalar, 29 Mart 2022)

“Özellikle eğitim sisteminin, ‘tek din, tek mezhep’ anlayışına uygun olarak dini kurallara göre biçimlendirilmek istenmesi kabul edilemez. Laik bir ülkede devleti belli bir mezhebin savunucusu durumuna getirmek yönündeki her türlü uygulamaya son verilmelidir.”

(Eğitim Sen Sendikası, 29 Mart 2022)

“Demokrasi, bireyin ve toplumun yararlarının örtüştürülmesidir.”

(Erol Manisalı, 29 Mart 2022)

“Diyanet'i Atatürk kurdu… Amacı dinimizin topluma doğru dürüst öğretilmesi, hurafelerin yok edilmesi idi.”

(Emin Çölaşan, Sözcü, 29 Mart 2022)

“Atatürk'ten İnönü'ye o kuşak, koca imparatorlu­ğun parçalanmasını yaşadı, bundan büyük vazife çıkardı, tecrübe sahibi oldu…”

(Soner Yalçın, Sözcü, 29 Mart 2022)

“Mustafa Kemal Atatürk'ün hakkını Atatürk'e ve kurduğu Cumhuriyet'e verelim baştan… İki eşi, üç eşi olan erkeğin 3 adım gerisinden yürütülen; sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmeyeceksin denilen; özgürlüğü olsa, eğitim görse erkekleri cebinden çıkaracak Türk kadını, tıpkı vatan gibi onun döneminde koşmaya başladı.”

(Yücel Arı, Sözcü, 29 Mart 2022)