“İster Hıristiyan olsun, ister Müslüman, “monarşik din devletleri”, “geride” kalmış olan bir devlet biçimi ve toplum yapısıdır. Onu özlemek de “gericiliktir”. Dini veya etnik kimliklerin herhangi birini ölçüt alarak onların içindeki tek bir kategorinin ötekilere üstünlüğünü savunmak da geride kalmaktır ve “gericilik”tir.”

(Gericilik nedir?, Emre Kongar, Cumhuriyet, 8 Şubat)

“ ‘İçki bütün kötülüklerin anasıdır.’ Oysa öyle değildir. Bütün kötülüklerin anası içki değil, içkinin aşırısıdır. Eğer içki bütün kötülüklerin anası olsaydı kullanılmasının serbest olduğu ülkeler, yasak olduğu diyarlardan daha ileri olmazlardı.”

(Neden hiç sormazlar?, Ali Sirmen, Cumhuriyet, 8 Şubat)

“Laiklik, inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü, eşit yurttaşlık hakkı ve dini dogmalardan bağımsız çağdaş, uygar bir toplumsal yapının garantisidir.”

(Gericiye ne diyelim?, Elçin Poyrazlar, Cumhuriyet, 8 Şubat)

“Atatürk anıtını yıkmak isteyenlere gösterdiğimiz tepkinin onda birini, Atatürk'ün fikirlerini yok edenlere, Atatürk'ün kurduğu laik Cumhuriyeti dönüştürmek isteyenlere gösterseydik bugün çok başka bir Türkiye olurdu.”

(Onur Anıtı, Sinan Meydan, Sözcü, 7 Şubat)

“Bu topraklarda yaşayan 84 milyon insanın Atatürk'e en azından şükran borcu vardır. Fakat… Bir kısım ahalide artık vicdan da kalmadı!”

(Atatürk’ü sevmek ibadettir, Rahmi Turan, Sözcü, 7 Şubat)

“Cumhuriyet'le, Atatürk'le, demokrasiyle hesaplaşmak niyetindeyseniz, açık olun. Lafı dolandırmayın ve meydana buyrun. Emin olun karşınızda Cumhuriyet'i, demokrasiyi ve Atatürk'ü “kırmızı çizgisi” olarak gören milyonları bulacaksınız!”

(Elinizi tutan mı var, Deniz Zeyrek, Sözcü, 7 Şubat)

“Samsun'daki Onur Anıtı, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı noktaya yerleştirildiği için sembolik anlamı da var. Vandalistler, 1950'li yıllarda Atatürk heykellerine saldıran Ticaniler gibi irticai profil de vermiyorlar. Bu ülke heykel vandalizmi ve buna karşı gelişen heykel fetişizminden çok çekti.”

(Heykel vandalizmi ve heykel fetişizmi, Ferhat Ünlü, 6 Şubat)

“Sarık ve cübbeli fotoğrafları ortaya çıkan Tuğamiral Mehmet Sarı ile ilgili soruşturmada hala bir adım atılmadı. Bir yıl içinde zamanaşımına uğrayacak olayın sene-i devresinde hali hazırda disiplin soruşturmasıyla ilgili bir adım atılmamış olması, bir karar verilmemiş olması, bizde ‘zamanaşımına uğratılarak bu amirale bir disiplin cezası verilmeyecek mi’ endişesi uyandırıyor” dedi.

(CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Sözcü, 6 Şubat)

“Atatürk’ün adını ağzına alırken salavatla alacaksın.”

(Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, HaberTürk, 5 Şubat)

“Atatürk olmasaydı, şu anda Samsun'da İngilizler olacaktı. Bu cennet vatan yabancıların işgalinde olacaktı. Eğer bu vatanda şanlı bayrağımız dalgalanıyorsa, ezan okunuyorsa bunu Atatürk'e borçluyuz. Atatürk'e sadece minnet duyulur. Tarih nankör değil.”

(Tarihçi-yazar Dr. Naim Babüroğlu, Twitter, 4 Şubat)