Erdoğan Karadağ Cumhurbaşkanı’nı ziyaret etmek üzere Karadağ’a gitti. , Çetinye'deki Cumhurbaşkanlığı Rezidansı'nda, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç ile yaptığı baş başa görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Konuşmasına, kendisini dinleyenleri selamlayarak başlayan Erdoğan, dost ve müttefik Karadağ'a ilk resmi ziyaretinin mutluluğu içinde olduğunu söyledi.

Antalya'daki forumda Cumhurbaşkanı Cukanoviç'e "Karadağ'ı ziyaret edeceğine" dair söz verdiğini belirten Erdoğan, "Geciktim, gelemedim ama ilk fırsatta artık pandemi falan dinlemeyeceğim ziyaretimi gerçekleştireceğim demiştim. Şimdi bu ziyareti gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyim. İyi ki de gelmişiz. Bu güzel manzaranın içerisinde böyle bir basın toplantısını yapıyor olmak bize ayrı bir memnuniyet veriyor." dedi.

Nazik daveti ve gösterilen misafirperverlikten dolayı Cumhurbaşkanı Cukanoviç'e şükranlarını sunan Erdoğan, kendisini son olarak Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi ve Antalya Diplomasi Forumu vesilesiyle geçen haziran ayında Antalya'da misafir ettiğini hatırlattı.

Djukanovic’in açıklamaları

Djukanovic, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle Karadağ'ı onurlandırdığını belirterek "Türkiye ile Karadağ, dostane ilişkilere sahip iki ülke. Karadağ'ın NATO üyeliği sayesinde Türkiye ile müttefik de olduk." dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi ve kültürel öneme sahip olduğunu vurgulayan Djukanovic, "Türkiye'de 150 binin üzerinde Karadağlı yaşıyor. Bu insanlar iki ülke arasında önemli bir köprü oluşturuyor. Kendileri, Karadağ'a bağlılıklarını muhafaza eden sorumluk sahibi Türk vatandaşlarıdır." ifadelerini kullandı.

Djukanovic, Karadağ İslam Birliğinin ülkedeki çok etnikli yapıyı destekleyen önemli bir unsur teşkil ettiğine dikkati çekerek ülkedeki Müslümanların Karadağ'a 2006 yılında bağımsızlık kazandıran referandumda da önemli rol oynadığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını ifade eden Djukanovic, "Türkiye'nin Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelikleri ve Avro-Atlantik perspektiflerine desteğinden memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu.