Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın’da gençlerle gerçekleştirdiği buluşmada açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 20 yıl boyunca yapılan maddî yatırımlardan ve gençlerin imkânlarının ne kadar artırıldığından bahsetti.

MESELENİN MADDİ İMAR OLMADIĞINI HÂLÂ ANLAMADINIZ MI?

“20 yılda attığımız hedefleri bir başlangıç olarak görüyoruz.” diyen Erdoğan “Gençlerimiz için üniversite sayısını 76’dan 218’e çıkardık. Zengin fakir demeden... Örneğin bizim dönemimizde 10 lise mezunundan biri üniversiteye giriyordu. Şimdi öyle değil. Göreve geldiğimizde gençlerin üniversite harç sorunu vardı kim kaldırdı, biz kaldırdık. Biz Üniversite harçlarını tamamen kaldırarak ailelerimizin yükünü azalttık. Eylül ayında hizmete açtığımız yurt ile toplam yurt sayımızı 800'e yatak sayısını ise 8050'ye yükselttik. CHP'nin böyle bir derdi yok biz dertliyiz dertli. Biz iki katlı ranzada yattık. Siz ranzada yattınız mı yok size karyola... içeride çalışma masası her şey var. 'Bunlar yetmez' dedik, 'bunları daha da modern hale getireceğiz' dedik. Hamdolsun yüzde 98 gibi rekor bir yerleştirmeye ulaştık. Yurt ücretlerinde artışa gitmedik.” gibi birçok örnekle 20 yılda üniversiteler için yapılmış olan bazı hizmetlerden bahsetti.

Bu hizmetlere mukabil son dönem üniversiteli gençlerin Erdoğan’a değil de, karşısında kim olursa olsun ona rağbet etmesi, çok absürt tipleri bile Erdoğan’a tercih etmesi, meselenin sadece maddî imâr olmadığını net bir şekilde gösteriyor. Eğitim sisteminin tornasından geçen gençler, bu memleketle olan bağlarını son dönemlerde hiç olmadığı kadar daha fazla koparıyor ve zihnen hainleşiyor. Her ne kadar Ak Parti'nin üye sayısının gençler arasında diğer partilerden daha fazla olması üzerinden gençlerin tercihinin Erdoğan olduğu iddia edilse de, bilhassa üniversitelerin vaziyeti kör göze parmak misali malum. Bunun sebebi ise bugüne kadar maddenin idealleştirildiği idare tarzının, gençlerin ruhunu tahrip etmesi. Erdoğan ve kurmayları, yeni bir manevî ideale ihtiyaç meselesine kafa yoruyor mu, bu açıkçası merak konusu.

'TÜRKİYE'YE AFERİN DENECEK' TARTIŞMASI

Erdoğan “Geçenlerde de söyledim maalesef bunları 15 yıl yanımızda taşıdık ama bunlara bir şey verememişiz. Benim Davos ziyaretimde bu bey de benim yanımdaydı. Onun yanında ben o zamanki IMF başkanına onun yanında 'siz bizden sadece borcumuzu tahsil etmek için gelebilirsiniz' dedim, bize talimat veremezsiniz dedim. O zaman 23 milyar dolar borcumuz vardı ve biz o borcu sıfırladık. Şimdi bizim 120 milyar buçuk merkez bankası rezervimiz var. Benim için 'Davos bitti' dediğimde eyvah şimdi battık dedi. Sanki Davos'a gitse dünyayı ayağa kaldıracak. Kimse bize bu defterleri açtırmasın. Şu an beni dinliyor, eğer biraz ileri giderse bunları açıklarız. Biz altı sıfırı attığımız da bu zat 'yanlış yapıyorsunuz' demişti.” diyerek Ali Babacan’ı da hedef aldı.

“BU HUKUK TANIMAZLIKTIR”

Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun KHK’lıları görevlerine iade edeceğini söylemesi hususunda “Bunlar hukuk devletinin prensipleri içinde yoktur. Bu doğrudan doğruya hukuk tanımazlıktır.” ifadelerini kullandı.

“HESABINI AĞIR ÖDERSİNİZ”

Dokuz Batı ülkesinin Türkiye'deki konsolosluklarını kapatmasına temas eden Erdoğan, "Dışişleri Bakanlığımız bunların hepsini çağırdı ve ültimatom verdi. 'Devam ettirecek olursanız hesabını ağır ödersiniz' dedi. Pazartesi günü de kabine toplantımız var orada gerekli kararları alacağız." diye konuştu.