YPG/PKK, Rusya ve ABD koruması altında Fırat Kalkanı Bölgesi'nin güneybatısındaki Tel Rıfat ve Münbiç'te işgalini sürdürüyor.

Buradan Azez, Mare, Cerablus gibi yerleşimleri sık sık hedef alan PKK/YPG, buralarda konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik saldırılarına da hız verdi.

Geçtiğimiz günlerde Suriye'de planlanan yeni harekatı duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili yeni bir müjde daha verdi.

Erdoğan, Güney sınırları boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararının yeni bir safhasına geçtiklerini söyledi.

Bugün partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, '30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz. Ardından da aşama aşama diğer bölgelerde aynısını yapacağız. Türkiye'nin bu meşru güvenlik adımlarına bakalım kimler destek verecek. Türkiye'nin NATO üyeliği konusundaki yaklaşımı terörle mücadele konusunda ilkeli bir duruştur' dedi.

Tel Rıfat ve Münbiç neden önemli?

Tel Rıfat

Tel Rıfat, Halep şehrinin kuzeyinde ve Suriye'nin kuzeybatısında bulunan bir şehirdir. Halep'ten 40 kilometre uzaklıkta bulunan Tel Rıfat şehri, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu'nun teröristlerden arındırdığı Afrin şehrinin de doğusunda bulunuyor.

Ayrıca civar yerleşim birimleri arasında, kuzeyinde Azez, doğusunda, Mare', güneyinde Kefr Naya, güneybatısında Deyr Cemâl ile Akıbe, batısında da İbbin Semaan şehirleri bulunuyor.

Kritik Minnag Üssün bulunduğu stratejik noktaların temizlenmesiyle Afrin ve Azez bölgesinde PKK/PYD’nin elinde bulunan tüm lojistik ve ikmal yolları ele geçirilmiş olacak. Fırat’ın batısında PKK/PYD’nin kontrolünde sadece Münbiç bölgesi kalacak.

Münbiç

Münbiç; Münbiç, Halep ilinde Fırat nehrinin 30 km batısında yer almaktadır. Türkiye'ye ise yaklaşık 40 km mesafede yer alıyor.

Suriye’nin kuzeyinde yer alan Münbiç kenti, Türkiye’ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyordu. Hem Arapların hem de Kürtlerin yaşadığı Münbiç 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu’nun denetimine geçti.

Daha sonra 2014 yılında DAEŞ, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, DAEŞ; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu. Ağustos 2016’da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı Münbiç Askeri Konseyi, ABD’nin de desteğiyle kenti DAEŞ’den geri aldı.