Erdoğan, Kabil Hamid Karzai Havalimanı'nın işletilmesiyle ilgili "İşin başından beri olumlu yaklaşım içerisinde olduk. Biz olumlu yaklaşımımızı koruyoruz. Bizim prensiplerimize, yaklaşımımıza olumlu bir süreç olursa biz de olumlu yaklaşırız. Kalıcı demek zor, geçici bir kabine açıklandı. Bu geçici kabine ne zamana kadar kalır bilemeyiz. Tüm Afganistan için temennim odur ki hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti makamlarının FETÖ ile mücadele konusunda Türkiye'ye verdiği desteği hatırlatarak, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi, Afrika kıtasının istikrar ve kalkınmasına büyük katkı sağlıyor. Türkiye olarak kıtanın sorunlarına en kalıcı çözümlerin yine Afrika halkı tarafından bulunacağına inanıyoruz. Afrika ile ilişkilerimizin özü samimiyettir, kardeşliktir, dayanışmadır. Kıta ülkeleri ile kazan-kazan ve eşit ortaklık temelinde iş birliğimizi artırmayı hedefleyeceğiz. Yürüttüğümüz açılım ve ortaklık politikaları ile kıta ile ilişkilerimizde ciddi bir ivme yakaladık" dedi.

Erdoğan, salgın döneminde Afrika'ya yardımda bulunduklarını belirterek, "Salgın döneminde gönderdiğimiz tıbbi yardımlarla Afrikalı kardeşlerimizin yanında olduk. Bu güçlü ivmeyi çok daha ileriye taşıyacağız. Stratejik ortağı olduğumuz, 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ni de ele aldık. Tshisekedi ile hazırlık sürecimizi yürüteceğiz. Cumhurbaşkanı Sayın Tshisekedi'nin ziyaretinin ülkelerimiz adına hayırlı olması temennisiyle kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.