NATO Zirvesinde iki liderin görüşmesinde edinilen bilgiye göre, Libya’da bundan sonra Halife Hafter’in Suriye’de ise Beşar Esed'in artık olmayacağı konusunda anlaşma sağladı. Ayrıca ABD, Afganistan’dan çekildikten sonra Türkiye’nin sahada Uluslararası Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlaması, masada ise Afganistan hükümeti ve Taliban arasındaki barış görüşmelerine ev sahipliği yapmasına dair mutabık kalındığı bildirildi. Kabil Havalimanı'nda Türkiye'nin bulunması konusundan rahatsız olan Taliban şu ifadeleri kullandı:

"Hiç kimse ülkemizde askeri varlığını sürdürmeyi ummamalıdır. Bazıları böyle bir hata yaparsa, Afgan halkı ve İslam Emirliği, onları işgalci olarak kabul edecek ve geçmişte işgalcilere yaptıkları gibi tepki gösterecek. Bu onların sorumluluğunda olacak.”

ABD, Suriye’ye özel temsilci atayacak

Önümüzdeki dönemde Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlendirilmesi, her konuda yakın temasta olunması ve yapıcı bir işbirliği için diyalog kanallarının aktif kullanılmasının önemi vurgulanan görüşmede, Suriye meselesi de geniş bir şekilde masaya yatırıldığı belirtildi. Öte yandan ABD’nin en kısa zamanda Suriye Özel Temsilcisi atayacağı ve bu temsilcinin Türkiye ile de yakın temasta bulunacağı biliniyor.

Libya konusunda anlaşma

ABD ve Türkiye arasında anlaşma sağlanan bir diğer konu ise Libya. İki ülkenin de Libya’da BM’nin tanıdığı meşru hükümeti desteklediği ve siyasi çözümün güçlendirilmesi konusunda mutabık kalındığı bildirildi. Hafter’in Libya’nın geleceğinde artık olmayacağı iki ülke tarafından da dile getirildi.