Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pirinkayalar Tüneli Açılış Töreni'ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden canlı bağlantıyla katıldı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Pirinkayalar Tüneli’nin ülkemize, bölgemize, Erzurum’umuza, Artvin’imize hayırlı olmasını diliyorum. Erzurum-Artvin yolu üzerindeki bu tünel, Güney ve Doğu Anadolu Bölgemiz ile Karadeniz Bölgemiz arasındaki ulaşımı kesintisiz hale getirme projemizin en önemli unsurlarından biridir.

Tünel uzunluğu 2272 metre olan bağlantı yoluyla birlikte toplam uzunluğu 3,4 kilometreye yaklaşan bu proje, Erzurum-Artvin arasındaki insan ve ürün trafiğinin hızlı, güvenli, kesintisiz şekilde sürmesini temin edecek.

"İki şehir arasında seyahat edecek vatandaşlarımız buzlanma, taş düşmesi, yamaç akıntısı gibi tehlikelerden uzak bir şekilde bu tünel vasıtasıyla gidecekleri yerlere hızla ulaşacaklardır. Ülkemize yılda sağlayacağı 18 milyona yakın tasarruf yanında karbon salınımını 230 ton azaltacak bu tünel, çevrenin korunmasına da katkı yapacaktır.

Her ikisi de yüksek turizm potansiyeline sahip Erzurum ile Artvin illerimiz arasındaki ulaşımın bu tünelle kolaylaşması beraberinde yeni fırsatları da getirecektir. Erzurum ve Artvin Havalimanları ile Artvin Limanı'nı birbirleriyle entegre edecek bu tünel, her iki şehir üzerinden Kafkasya'ya yönelen transit trafiği de rahatlatacaktır.

Pirinkayalar Tüneli’nin ülkemize ve bölgemize kazandırılmasında emeği geçen kurumlarımızı, yüklenici firmalarımızı, mühendisinden işçisine herkesi tebrik ediyorum. Bu tüneli kullanarak seyahat edecek vatandaşlarımıza bereketli, huzurlu, güvenli, konforlu yolculuklar diliyorum."

Değerli arkadaşlar geçtiğimiz 19 yılda en çok yatırım yaptığımız alanlardan biri de malum ulaştırmadır. Ülkemizin bölünmüş yol uzunluğunu 6100 km’den 28 bin 473 km’ye çıkarttık. Bunun yanında 14 bin 516 km’de yüksek standartlı tek yolu ülkemize kazandırdık. Tüm bu yollar üzerinde toplam uzunluğunu 50 km’den 639 km’ye çıkardığımız tüneller, 314 km’den 720 km’ye çıkardığımız köprüler ve viyadükler inşa ettik. Ülkemizde ne aşılmaz dağlar, ne geçilmez vadiler, ne geçit vermez ırmaklar bıraktık. Yıllardır yatırım yapılmayan 12 bin 800 kilometrelik demir yolu ağımızı neredeyse tamamını sıfırdan yapılmışcasına yeniledik.

Havalimanlarımızın sayısını 56’ya çıkartarak, ülkemizin her köşesini bu hizmete kavuşturduk. Ülkemizin çeşitli kıyılarında inşa ettiğimiz, geniş ettiğimiz dev limanlarla dış ticaretti hazır hale getirdik. Aynı şekilde eğitimden sağlığa, enerjiden haberleşmeye diğer tüm alanlarda da benzer yatırımlarla ülkemizin çevresini değiştirdik. Peki bunca yatırımı sırf gösteriş olsun diye mi yaptık. Hayır. Bugün Türkiye, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında. Hem en kapsamlı hem en yeni hem de en modern kalkınma alt yapısına sahip devlet olarak öne çıkmaktadır."

"Hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak"

"Küresel yönetim ve ekonomi sisteminin köklerinden sarsıldı yeni bir düzenin doğuşunun sancılarının çekildiği bir dönemde Türkiye, bu altyapısıyla hedeflerine doğru kararlılıkla ilerlemektedir.

Hedefimiz, ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirerek küresel yönetim sisteminde daha etkin söz sahibi kılmaktır.

Türkiye, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında hem en kapsamlı hem en yeni hem en modern kalkınma altyapısına sahip devlet olarak öne çıkmaktadır."

"2053 vizyonunun temellerini de güçlü bir şekilde atacağız"

"Savunma Sanayi başta olmak üzere orta ve yüksek teknolojiye dayalı alanlarda ülkemizi hızla geliştirme çabamızın gerisindeki en önemli saik de budur. Eğitimde yaptığımız yatırımların meyvesini sanayiden turizme her alanda sahip olduğumuz nitelikli insan gücü avantajı ile alıyoruz.

Sağlıkta yaptığımız yatırımların anlamını ve önemini salgın döneminde hep birlikte yaşayarak gördük. Ulaşımda yaptığımız yatırımların değerini de üretimimizin ve ihracatımızın hızla arttığı şu dönemde yollarda mal taşıyan kamyonlara ve tırlara bakarak, ülkenin her köşesine hızla ve güvenle ulaşan otomobilleri takip ederek görebiliriz.

Enerjide yaptığımız yatırımların ne derece kritik öneme sahip olduğunu gelişmiş ülkelerin ciddi bir enerji krizi tehdidi ile yüzleştiği şu günlerde daha iyi değerlendirebiliriz. Tarımda ve gıda sektöründe yaptığımız tüm bu yatırımların hem yetini gıda krizi endişesi ile boğuşan ülkelere bakarak kavrayabiliriz.

İnşallah ekonomideki hedeflerimizi ulaşarak geçtiğimiz 19 yılda 3,5 trilyon dolar harcayarak kurduğumuz bu alt yapının hakkını vereceğiz. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmakla kalmayacak, yeni nesillere emanet edeceğimiz 2053 vizyonunun temellerini de güçlü bir şekilde atacağız."