Kasım ayında TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda toplantıya katılan Facebook temsilcileri, milletvekillerinin sorularına yazılı cevap verdi. Baskı olursa temsilciyi geri çekebileceklerini belirtti.

Facebook (Meta), Kasım ayının başında TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda toplantıya katıldı. Meta platformlarının Türkiye’deki yatırımları, içerik politikaları hakkında milletvekillerine bilgi verdi. Şirket yöneticileri, milletvekillerinin bazı sorularına rapor halinde yazılı yanıt vereceğini belirtmişti. Söz konusu rapor hazırlandı ve TBMM’ye ulaştı.

Facebook ve Instagram’da içerik kaldırma talepleri alındığında “insan hakları dikkate alınarak içerik kaldırımı yapıldığı” ifade edildi. Facebook’un politikalarının herkese eşit olduğu iddia edildi.

Temsilciler, Facebook veya Instagram’da yerel mevzuatın ihlali yönünde bir bildirim yapılması sonrası işletilen süreç hakkında bilgi verdi. Temsilciler, bir bildirim alındığında önce Facebook Topluluk Standartları veya Instagram Topluluk Kuralları'na göre inceleme yaptıklarını, ihlalin tespiti durumunda içeriğin kaldırıldığını belirtti. Temsilciler; finansal bilgiler, adres bilgileri ve tıbbi bilgiler de dahil olmak üzere fiziksel veya finansal zarara yol açabilecek kişisel verileri veya yasa dışı kaynaklardan elde edilen gizli bilgilerin olduğu içeriklerin kaldırıldığını söyledi. Kamuya mal olmuş kişiler ve özel kişiler arasında ayrım yapıldığını da aktaran temsilciler, tanınmış kişilere ilişkin ciddi saldırıları ve tanınmış kişinin doğrudan gönderi veya yorumda etiketlendiği belirli saldırıları kaldırdıklarını kaydetti. Temsilciler; insan hakları savunucuları, gazeteciler ve hükümet yetkilileri gibi kötü niyetli bilgisayar korsanları tarafından hedef alınma olasılığı daha yüksek olan kişi gruplarına da güvenlik programı aracılığı ile koruma konusunda yardımcı olduklarını aktardı.

Türkiye’de yürürlüğe giren sosyal medya yasasının ardındna büyük yabancı sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilci ataması zorunlu hale gelmişti. Facebook ve Instagram, bu yasaya uyum için Türkiye’de tüzel kişilik atayarak temsilci belirledi. Facebook tarafından TBMM’ye gönderilen raporda, temsilci atama kararının Facebook’un Topluluk Standartlarını veya hükümet taleplerinin değerlendirilmesine yönelik küresel görüşünü değiştirmediğini kaydetti, baskıyla karşılaşılması halinde temsilcinin geri çekileceği belirtildi.

Konuyla ilgili olarak, “Bunlardan herhangi birine (içerik kaldırma politikalarına) yönelik baskıyla karşılaşmamız halinde temsilciyi geri çekeceğiz. Global Network Initiative üyesi olarak taahhütlerimiz ve Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Haklarına Dair Rehber İlkeleri de dahil olmak üzere politikalarımıza uygun olarak hükümet taleplerini incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Kısıtladığımız içeriğe dair detayları mevcut şeffaflık süreçlerimiz doğrultusunda raporlamaya devam edeceğiz. Türk toplumuna ve Türkiye'de ifade özgürlüğü ve diğer insan haklarını korumaya dair bağlılığımızı sürdürüyoruz” ifadeleri kullanıldı.