Fransa'da 14 Temmuz'da gerçekleştirilen Bastille Günü yürüyüşleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron karşıtı gösterilere dönüştü. Macron'un Kovid-19'a karşı getirdiği yeni kısıtlamaları protesto eden Paris halkı, "Kahrolsun diktatörlük" sloganları attı.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, Fransa'da Bastille Günü olarak kutlanan 14 Temmuz yürüyüşlerinde yüzlerce insanın başkent Paris sokaklarını doldurdukları görüldü.

Güvenlik güçlerinin yoğun önlem aldığı Paris sokaklarında birçok noktada polis barikatı kuruldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, koronavirüs aşılamalarıyla ilgili konuşmasında "4. dalganın önüne geçilebilmesi adına 21 Temmuz'dan itibaren yeni tedbirlerin hayata geçirileceğini" açıklamıştı.

Macron eleştiri oklarının hedefi oldu

Macron, aşı olmayıp restoranlara gitmek ve yolculuğa çıkmak isteyenlere zorunlu test uygulaması getirileceğini açıklayınca, ülkede aşı randevusu alanların sayısı rekor kırmıştı. Bununla birlikte vatandaşların aşı olmasını teşvik etmek için bir dizi önlemler alan Macron, sosyal medyada “diktatör gibi davrandığı” gerekçesiyle yoğun eleştirilere hedef oldu.

Bastile Günü nedir?

Bastille Günü, 14 Temmuz tarihinde kutlanan Fransa'nın ulusal bayramı. Temelde Fransız Devrimi'ne zemin hazırlayan ve ihtilalin patlama noktası olarak görülen 14 Temmuz 1789'da gerçekleşen Bastille Baskını'na referansla kutlanıyor. Her yıl kutlanan ulusal bayramda askerî geçit töreni, havai fişek gösterileri düzenleniyor.