Göç İdaresi Başkanlığı Umum ve İletişim Genel Müdürü Gökçe Ok Türkiye’deki sığınmacılara yönelik açıklamada bulundu. Ok, mültecilerin maaş aldığı ve oy kullanacaklarına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

“Maaş verme söz konusu olamaz”

Sabah Gazetesi’nden İsa Tatlıcan’a konuşan Göç İdaresi Başkanlığı Umum ve İletişim Genel Müdürü Gökçe Ok, Türkiye’deki sığınmacılara ilişkin soruları yanıtladı. Ok, “Yabancılara herhangi bir iş ilişkisi yoksa devlet tarafından maaş verilmesi söz konusu olamaz” dedi. Ok ayrıca “Sığınmacılar oy kullanamaz, kullanmayacaklar! Böyle bir durum söz konusu değildir.” diye konuştu.

“Oy kullanamazlar”

Mültecilerin seçimde oy kullanacağı yönündeki iddiaları yanıtlayan Ok, “Atom bombası patladığı zaman nasıl bir ses çıkarsa o yoğunlukta haykırdığımızı düşünün: Yabancılar siyasi bir hak olan oy kullanma hakkını kullanamazlar. Sığınmacılar oy kullanamaz, kullanmayacaklar! Böyle bir durum söz konusu değildir. Duyanlar duymayanlara da duyursun” dedi.

Ok, “Geçici korunanlara Avrupa Birliği tarafından fonlanan Kızılay Kart ile market alışverişlerinde kullanabildikleri cüzi bir miktar verilmektedir, burada da ulusal bütçeden, devlet hazinesinden, milli kaynaklarımızdan, vatandaşımızın cebinden asla hiçbir ödenek kullanılmamaktadır. Bunu iddia edenlerin asgari ücret üzerinden maaş verildiğini ve sığınmacı sayısının da 10 milyon olarak iddia ettiklerini hatırlatmak istiyorum. Kaldı ki yine söylüyorum böyle bir maaş ödemesi yoktur. Sağlık hizmetlerinde de birinci basamak sağlık hizmetinden herkes yararlanabilmektedir, yabancılar da dahil. Bunun sebebi koruyucu sağlık tedbirini devletin alma zorunluluğudur. Bir salgın olsa bunun ekonomik ve sosyal maliyeti bugün aldığınız tedbire rahmet okutur. Ama diğer basamak sağlık hizmeti için yabancıların da sosyal güvencesi aranmaktadır.” diye konuştu.