Dün sabah “ODATV”de Toygun Atilla imzasıyla bir haber yayınlandı. Habere göre, “IŞİD'in yeni lideri nefes kesen bir operasyonla yakalandı. Büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirilen operasyonda örgüte ait önemli bilgiler elde edildi.”

Ayrıntı da veriliyor haberde:

“- İstanbul geçtiğimiz hafta eşi benzeri görülmemiş bir operasyonun ev sahipliğini yaptı.

Türk polisi, IŞİD'in yeni lideri Ebu Hasan el-Kureyşi'nin İstanbul'da olduğu bilgisine ulaştı.

IŞİD liderinin konumlandığı ev günlerce takibe alındı. Operasyonu bizzat İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş yönetti. IŞİD liderinin bulunduğu evin çevresine adeta karakol kuruldu. 

İstanbul İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri geçen hafta dünya çapında bir operasyona imza attı. Tek bir kurşun dahi atılmadan IŞİD'in yeni lideri Ebu Hasan el-Kureyşi yakalandı.”

Tüm gün dönen bu haberin doğruluğuna dair ne emniyet, ne MİT, ne içişleri bakanlığı bir açıklama yaptı.

Onlar açıklama yapmadı; ama IŞİD ile adı anılan birisi Gaziantep’de emniyet müdürlüğü önünde akşam saatlerine doğru kelime-i tevhit’ten başka bir şey söylemeden ve “üzerimde bomba var” diyerek ortaya çıktı. Vurularak ağır yaralanan kimliği açıklanmayan saldırganın üstünde yapılan aramada bomba bulunmaması da garip.

Toygun Atilla bir kaynak göstermiyor haberinde; bahsettiğimiz gibi “doğrulama/yalanlama” da yazıyı klavyelerken yetkililerce yapılmamıştı.

Bu sebeple “güvenlik ve istihbarat bürokrasi”yle temasta olduğunu bildiğimiz şahışlara ulaşıp haberi sorduk.

Bize nakledildiğine göre, eski lideri şubat ayında katledilen IŞİD’in yeni lideri Ebu Hasan el-Haşimi el Kureyşi İstanbul’da değil, Türkiye’de değil, Almanya’da yakalanmış. Toygun Atilla’nın operasyon tarihi olarak verdiği “geçen hafta” da hatalı, yaklaşık bir ay önce Almanya’dan “getirilmiş.”

Toygun Atilla’nın “bizzat operasyonu yönetti” dediği Zafer Aktaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Sedat Peker’e verilen koruma kararının gereksiz yere uzatılmasıyla itham ettiği bir isim. İddialara göre, Zafer Aktaş’ın İstanbul’a emniyet müdürü olarak atanmasına da S. Soylu itiraz etmiş.

Bunlar ne kadar doğru, ne kadar yalan elbette bilemiyoruz, yalnız Toygun Atilla’nın, IŞİD liderinin “yakalanması” operasyonuna dair bilgileri bize nakleden kaynaklarımıza güvenirsek, bir taşla iki kuş vurmaya çalıştığını söylemek mümkün herhalde.

Operasyonun yurtdışında, Almanya’da gerçekleştirildiği doğruysa, emniyetin böyle bir yetkisi olmadığı açıktır; operasyonu istihbarat teşkilatının “özel bir faaliyeti” olarak görmek gerekiyor ki bu durumda “tuttuğu tarafın” lehine bir yorum olarak değerlendirmek mümkün Toygun Atilla’nın haberini.

Veya “terörle mücadele ekibi”ni ön plana çıkarmayıp sadece Zafer Aktaş üzerinde isim vererek durması da, yine emniyet içinde “tuttuğu tarafın” lehine bir yorum olarak da değerlendirilebilir.

Odatv’nin haberi, neresinden bakarsanız bakın “problemli”.

İlgili/İlgisiz Haberler:

https://www.beyzadehaber.com/gundem/soyludan-zafer-aktas-ve-mustafa-caliskan-operasyonu-h43867.html

http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/guleni-abdye-kaciran-rapor

https://www.aydinlik.com.tr/haber/21-yil-onceki-ilk-feto-raporunu-yazanlar-konustu-devami-gelecekti-firsat-vermediler-214267

https://artigercek.com/haberler/elektronik-sirketi-yu-ma-tu-hakkinda-carpici-iddialar-milyonlarca-dolar-yurtdisina-cikarildi

Haber-yorum: İbrahim Haceviç