28 Şubat sürecinde Kemalist rejimin gardiyanları cezaevindeki siyasî tutsaklara rejimin ceberut yüzünü gösterdi. Sol da bundan nasibini aldı. “Solcu” Ecevit iktidarı döneminde, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman’ın emir ve direktifleriyle birçok cezaevine operasyon düzenlendi.

İbda tutsaklarına düzenlenen Noel Baba operasyonlarından sonra solculara yönelik olarak da “Hayata Dönüş Operasyonu” yapıldı. F tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamasına direnmek için 20 Ekim 2000’de açlık grevinin başlamasının ardından 19 Aralık 2000 tarihinde, 20 cezaevine eş zamanlı olarak yapılan operasyonlarda 30 mahkûm ve tutuklu hayatını kaybetti.

Operasyondan sonra diri diri yakılan insanların görüntüsü hafızalara kazınırken o fotoğraflardan biri de Birsen Kars’a aitti. Hayata Dönüş Operasyonu’ndan yaralı olarak kurtulan ve verdiği fotoğraf “sol” için sembolleşen Birsen Kars kanser tedavisi gördüğü Almanya’da hayatını kaybetti.

Katliamdan ağır yaralı olarak kurtulan isimlerden biri olan Kars, operasyonun ardından hastaneye sevk edilişi sırasında “6 kişi… Çıkarılan yangında diri diri yaktılar…” sözleriyle tanınıyordu. Katliamda 29 yaşında olan Kars’ın başı ve yüzünün büyük bölümü, elleri ve sırtı ağır şekilde yanmıştı.

Kars’ın cenazesi, vasiyeti üzerine dün Almanya’dan Türkiye’ye getirildi ve düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.