HDP hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili olarak, parti hukukçularının ön savunması Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından Yargıtay'a gönderildi. Cumhuriyet Savcısı Bekir Şahin, 173 sayfalık ön savunmayı incelemenin ardından 1 ay içerisinde mütalaasını açıklayacak.

Bundan sonra ne olacak?

Şahin, esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesi'ne sunacak. Bu sürecin ardından Anayasa Mahkemesi raportörünün hazırlayacağı esas hakkındaki rapor, Mahkeme üyelerine dağıtılacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği günde üyeler bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti 3'te 2 oy çoğunluğuyla karara bağlayacak.

Yüksek Mahkeme, partinin temelli kapatılmasına, hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına hükmedebilecek. Temelli kapatılma kararı verilmesi halinde, eylemleri ile partinin kapatılmasına neden olan isimler 5 yıl süreyle siyasi yasaklı hale gelecek. Bu isimler bir başka partinin kurucusu ve üyesi olamayacak.

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Karar için 3'te 2 oy çoğunluğu aranacak. Anayasa Mahkemesi; eylemlerin ağırlığına göre, partinin temelli kapatılmasına karar verebileceği gibi hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına da hükmedebilecek. Temelli kapatılma kararı verilmesi halinde, eylemleri ile partinin kapatılmasına neden olan isimler 5 yıl süreyle siyasi yasaklı hale gelecek. Bu isimler bir başka partinin kurucusu ve üyesi olamayacak.