Şehit bacısına küfredecek kadar alçalan Lütfü Türkkan’ı hâlâ partisinde barındıran İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Yavuz Ağıralioğlu ve Koray Aydın’ı tasfiye edip, LGBT sevici Bahadır Erdem’i A takımına yükseltmesi, HDP ittifakına itiraz edecek isimlerin ayıklanması olarak değerlendiriliyor.

6+1 partili Zillet İttifakı’nda masa altına saklanılan HDP ile birlikteliğini görünür kılmak için kıvranan İP Genel Başkanı Meral Akşener, PKK yandaşlarıyla dirsek temasına direnen parti içindeki ağır toplara operasyon çekti. Sözde milliyetçi muhafazakar İyi Parti’de, Devlet Bahçeli’nin “gerçek ülkücü” diye nitelediği Koray Aydın ile sürekli PKK/HDP’ye çatarak polemik oluşturan Yavuz Ağıralioğlu kızağa çekildi. Aydın’ın başında bulunduğu Teşkilat Başkanlığı birimi doğrudan Akşener’e bağlandı. Aydın, Siyasi İşler Başkanlığına getirilerek kızak göreve alındı. Parti Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı Ağıralioğlu ise divan dışında kaldı. Ağıralioğlu’nun yerine Rıdvan Uz getirildi. Ağıralioğlu’nun “Biz olmasak mesela CHP ne kadar oy alabiliyor Cumhur ittifakından” çıkışı CHP’yi rahatsız etmişti.

B. Erdem

LGBT’li eşcinsel sapkınların yürüyüşüne katılarak destek verip “HDP’nin ittifak masasında olmasını isterdik” diyen Bahadır Erdem ise, İP’in A takımına yükseltildi. Erdem, Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanlığına getirildi. Erdem, Akşener’in “HDP ile PKK’yı aynı çizgide görüyoruz” sözünü düzeltme çabasına girişerek bu konuşmanın HDP’ye yönelik bir konuşma olmadığını savunmaya kalkmıştı. Ayın Erdem, Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden tahliye edilmesi gerektiğini söylemişti.

HDP'ye hır çıkaracaklara tasfiye

Şehit bacısına küfredecek kadar alçalan Lütfü Türkkan’ı partiden atamayan Akşener’in, HDP ittifakına direnecek isimleri geri plana alıp tasfiye ettiğini belirten uzmanlar, bunun partinin gerçek kimliğini gösterme açısından turnusol vazifesi gördüğünü ifade ettiler.

GENAR Başkanı İhsan Aktaş

Akit’e konuşan GENAR Başkanı İhsan Aktaş, “Bu işlem, HDP ittifakına direnecek olanların kızağa çekilmesidir.” yorumunu yaptı. İP’in kuruluş sürecindeki söylemine atıf yapan İhsan Aktaş, “Milliyetçi Hareket Partisi’nin ülkücülüğünü beğenmeyip, MHP’den daha kor milliyetçi bir parti oluşturmak için yola çıkan İyi Parti, olası HDP ittifakı için şimdiden ülkücülerini tasfiye ediyor. Gidişat zorunlu olarak altılı masada HDP ile ittifaka mecbur ediyor İyi Parti’yi. HDP ile ittifak yaparken güç gösterisi ortaya koyacak, hır çıkaracak olanları şimdiden tasfiye ediyorlar. İleride yapılacak dizayn için bir zemin oluşturmaktır bu.” dedi.

Koray Aydın ile Yavuz Ağıralioğlu’nun partideki rollerine değinen Aktaş, “Koray Aydın için ‘adım adım kendi genel başkanlığını örüyor, Akşener’e geçici bakıyor, teşkilatlarda kendi geleceğini inşa ediyor’ deniliyordu. Normaldir de, teşkilatçı bir gelenekten gelen hakiki ülkücü diyebiliriz Koray Aydın’a. Diğer taraftan Yavuz Ağıralioğlu İyi Parti’nin işine yarıyordu. Parti HDP’ye yakınlaştıkça Ağıralioğlu milliyetçi bir dille AK Parti iktidarını suçlayıp gemiyi kurtaran kaptan oluyordu.” diye konuştu.

Aydın'ın tasfiyesi tersine dönebilir

Gidişatın zorunlu olarak altılı masada İyi Parti’yi HDP ile ittifaka mecbur ettiğini kaydeden Aktaş, şunları söyledi: “HDP ile ittifak yaparken güç gösterisi ortaya koyacak, hır çıkaracak olanları şimdiden tasfiye ediyorlar. Koray Aydın tasfiye edilebilir mi ondan çok emin değilim. Nihayetinde o örgütlü yapıyı kendi kurduysa bugünden yarına tasfiyesi kolay olmaz ve tersine bir tasfiye de getirebilir.”

Tasfiyeler devam edecek

Gazeteci Yazar Mehmet Fırat, partideki tasfiyelerin alt kademelerde de devam edeceğini söyledi. Gazeteci Fırat, “6+1 benzemez koalisyonun bir hedefi vardı; laiklik ve M.Kemal meselesini arka plana atarak müslüman Türk ve Kürt halkının oylarını toplamak. Böylece AK Parti’ye destek veren müslüman tabanı kandırarak teveccüh sağlamak. Saadet, Deva ve Gelecek Partisi bu amaçla o koalisyonda bulunduruldu. İyi parti ise milliyetçi oyları bölme görevini üstlenmişti o masada.” şeklinde konuştu.

Halkın ekmeği ile oynamak ve sokakların hareketlendirilmesi planlarının da işlemde olduğunu sözlerine ekleyen Fırat, “Fakat Ukrayna-Rusya savaşında Sayın Erdoğan’ın etkin rol alması ve Doğu-Batı ekseninde önemli bir başari elde etmesi bütün planları alt üst etti. Şimdi daha da hırçınlaşmaları, çirkefleşmeleri gerekir. Zoru zor, oyunu zor bozar derler.” dedi.

Meral Akşener’in iktidar olma hırsıyla yapmayacağı şey olmadığını belirten Mehmet Fırat, şöyle devam etti: “LGBT desteğini alabilmek için o zihniyette birini yanına aldı. HDPKK ittifakı için Yavuz beyi görevden aldı. Başkaları da olacaktır. Bunlar partinin gerçek kimliğini gösterme açısından turnusol vazifesi gören adımlardır. ‘+1’in etkisini, fotoğraflarda görünmeyen gizli ortağın tesirlerini daha fazla göreceğiz önümüzdeki günlerde.”

Y. Ağıralioğlu

Ağıralioğlu rahatsızdı

Yavuz Ağıralioğlu’un partinin gidişatından dolayı rahatsız olduğunu, özellikle şehit kardeşine küfreden Lutfü Türkkan’dan beri rahatsızlığını dile getirdiğini kaydeden Gazeteci Mehmet Fırat, Ağıralioğlu’nun 28 Şubat döneminde İBDA-C davasından gözaltına alınmış bir şahsiyet olarak, FETÖ güdümündeki İyi Parti’de siyaset yapmasını anlamlandıramadıklarını ifade etti.

Kaynak: YeniAkit