Uluslararası ilişkilerde yıllık "stratejik diyalog" üzerinde anlaşan Alman ve İngiliz dışişleri bakanları tarafından yayınlanan ortak bildiride Londra, Berlin'in BM Güvenlik Konseyi'nde daimi üyeliğine destek verdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile İngiliz mevkidaşı Dominic Raab tarafından imzalanan ortak deklarasyonda, iki ülkenin "işbirliğini ve kurallara dayalı bir uluslararası düzeni desteklemek için dış politika konularında sorumlu liderlik sağlama" adına işbirliği yapma arzusunun altı çizildi.

'Almanya için BM Güvenlik Konseyi'nde yeni bir daimi sandalyeyi destekliyoruz'

Bildiride, İngiltere, Almanya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde daimi üyeliğini desteklediği ifade edildi.

Almanya, daimi olmayan üye olarak temsil edildiği BM Güvenlik Konseyi’nde Çin, Fransa, İngiltere, Rusya ve ABD’nin yanında kalıcı üyelik istiyor. Fakat şimdiye kadar bu konuda bir ilerleme kaydedilemedi.

BM'nin en üst organında reform sözü verilen bildiride, "Almanya için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yeni bir daimi sandalyeyi destekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Daha önce Almanya Başbakanı Angela Merkel de BM Güvenlik Konseyi'nde reform çağrısında bulunmuştu.

Bildiride İngiltere'nin Brexit Almanya ile işbirliğinin güçlendirilmesi vurgusu

Öte yandan bildiride İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının ardından iki Avrupalı ​​güç arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi amacı da yer aldı. Belgede, "Avrupa'nın stratejik birliğine bağlılığımızı ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ortak koşulsuz bağlılığımızı teyit ediyoruz" denildi.

Bildiri ayrıca Merkel'in cuma günü İngiltere'ye yapacağı ziyaret öncesinde geldi.