İngiltere Parlamentosu, Afganistan'daki gelişmeleri görüşmek üzere özel bir oturumda toplandı.

Oturumda söz alan İngiliz parlamenterin önemli bir kısmı, Afganistan’ın Taliban’ın eline geçmesinde Biden ve Johnson’un da payı olduğu eleştirisini getirerek, iki devlet adamının da "zeka, liderlik ve ahlaki görev anlayışı açısından başarısız olduğu" yolunda suçlamalar yöneltti.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Johnson yönetimine Afganistan konusunda umursamaz bir politika izlediği suçlamasında bulundu.

Keir Starmer, “Afgan güçlerinin dayanıklılığı konusunda büyük bir yanlış hesaplama ve hükümetimizin Taliban konusunda şaşırtıcı bir gönül rahatlığı var.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Muhafazakar Parti’nin eski Başbakanı Theresa May, yaptığı konuşmada, iktidarın pazar günü Kabil'i yıldırım saldırısıyla ele geçiren Taliban'ın gücünü nasıl bu kadar yanlış hesapladığını sordu.

Halefine sert eleştiriler yönelten May, “Afgan hükümeti hakkındaki anlayışımız bu kadar mı zayıftı? Sahadaki konum hakkındaki bilgimiz bu kadar mı yetersizdi? Yoksa ABD'yi takip etmemiz gerektiğini hissettik ve bir dua ile bir gecede her şeyin yolunda olacağını mı umduk?" ifadesini kullandı.