Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Jason Crow ve beraberindeki heyetle, İstanbul'daki Mabeyn Köşkü'nde görüştü.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, iki ülkenin siyasi ve ekonomik ilişkileri, terörle mücadele konusu, savunma sanayindeki işbirliği konuları, Ukrayna-Rusya savaşı, Karadeniz'den tahıl sevkiyatı, Suriye, Ege Denizi ve Akdeniz'deki gelişmeler ile diğer bölgesel konuların ele alındığı aktarıldı.

“Görüşmenin başında Madrid’teki NATO Zirvesi ve kabul edilen Yeni Stratejik Konsept değerlendirildi” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Zirve marjında iki ülke liderinin olumlu bir havada gerçekleştirdikleri görüşmeden duyulan memnuniyet dile getirildi. Türkiye-ABD ilişkilerinin karşılıklı saygı ve anlayış temelinde, ortak ve stratejik çıkarların esas alındığı bir zeminde ilerlemesi gerektiği ifade edildi. Savunma sanayii alanında işbirliğinin ve F-16 konusunda ilerleme sağlanmasının iki ülkenin çıkarlarına hizmet edeceği belirtildi.”

Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasındaki tahıl sevkiyatı anlaşmasına da değinilen açıklamada, “Karadeniz üzerinden tahıl sevkiyatı için güvenli bir koridorun oluşturulması hususunda Türkiye’nin çabalarının takdirle karşılandığı ifade edildi. Bu sevkiyatın başarıyla gerçekleşmesinin küresel gıda güvenliği açısından stratejik önem taşıdığına dikkat çekildi” ifadeleri kullanıldı.

Ege Denizi ve Akdeniz'de Türkiye'nin haklarına saygı gösterilmesinin istendiğin belirtilen açıklamada, “Ege ve Akdeniz konularında uluslararası toplumun Türkiye'nin meşru haklarına saygı göstermesi gerektiğinin altı çizildi. Türkiye'nin ulusal güvenliğini, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini tehdit eden PKK/YPG ve DEAŞ dâhil tüm terör örgütlerine karşı ayrım yapmaksızın kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı” denildi.