Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, Türkiye’nin ürettiği insansız hava araçlarının Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan’a karşı kullanıldığının tespit edilmesi üzerine söz konusu teknolojinin Türkiye’ye ihracat izninin iptal edildiğini söyledi.

Kanada gibi bir NATO üyesi olan Türkiye, altı hafta süren çatışmalardan sonra Dağlık Karabağ’da işgal altındaki topraklarını ele geçiren Azerbaycan'ın önemli bir müttefiki.

Endişelerini Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü ifade eden Garneau, “Teknolojinin bu şekilde kullanımı Kanada’nın dış politikasıyla da, Türkiye’nin verdiği son kullanıcı taahhütleriyle de uyuşmamaktadır” dedi.

Reuters’ın haberine göre, Ekim 2020’de eski Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, ülkesinde üretilen teknolojilerin Dağlık Karabağ’da kullanıldığı yönündeki iddialar nedeniyle Türkiye’ye ihracat izinlerini askıya aldığını açıklamıştı.

Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, "NATO müttefiklerimizin ikili ilişkilerimizi olumsuz etkileyecek ve ittifakın dayanışmasını baltalayacak yapıcı olmayan adımlardan kaçınmasını bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, resmi Twitter hesabı üzerinden konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Şöyle bir baktım, bu haberi görüp mutluluktan uçan baya kişi var. Yazık! Sevinçleri kursaklarında kalsın diye söyleyeyim: Türkiye'nin Kanada'dan ithal ettiği herhangi bir SİHA parçası yok. SİHA'lara faydalı yük olarak takılan kameralar vardı, onu da artık ASELSAN üretiyor” dedi.