İstinaf mahkemesinin bozma kararıyla birlikte Yargıtay'ın bozduğu Çarşı davasıyla birleştirilen Gezi Parkı davasının ikinci duruşması, İstanbul Adliyesi'nde görülüyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın tek tutuklu sanığı, iş insanı Osman Kavala, SEGBİS'le bağlanması beklenen duruşmaya katılmadı.

Kavala, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisi hakkında yaptığı açıklamada "Soros artığı" ifadesini kullanmasının ardından duruşmaya katılmayacağını duyurmuştu.

Büyükelçi krizi ve "Soros artığı"

ABD, Almanya ve Fransa'nın da dahil olduğu 10 ülkenin büyükelçilerinin, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına yönelik yaptığı çağrı kriz yaratmıştı. Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan büyükelçilerin, Türkiye'nin içişlerine karıştığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 'istenmeyen kişi/persona non grata' ilan edileceği duyurulmuştu.

Konuyla ilgili yürütülen diplomasi trafiğinden sonra, önce ABD Büyükelçiliği sonra da açıklamaya katılan diğer büyükelçilikler, Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine atıf yapmış ve kriz çözülmüştü.

Kriz sırasında kendisinden söz ederken "Soros artığı" ifadesini kullanan Erdoğan'a yanıt veren Kavala ise, "Bundan sonra duruşmalara katılmam ve savunma yapmam anlamsız." demişti.