İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Başdanışmanı İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Melih Gökçek hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Melih Gökçek’in Twitter üzerinden 16 Şubat 2022 tarihinde yaptığı, "Batum’u, Musul’u, Halep’i, Rakka’yı, Süleymaniye’yi ve Kerkük’ü Lozan’da satanlara lanet olsun… Bu toprakları yabancılara peşkeş çekenlerin mezarları ateşle dolsun inşallah…" şeklindeki paylaşımına tepki gösteren ve suç duyurusunda bulunan Çıray konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Lozan Barış Antlaşması görüşmelerini yürüten Türk heyetine, antlaşmayı imzalayan heyet başkanı İsmet İnönü'ye, Lozan'da barış şartlarının görüşülmesi için onu görevlendiren Mustafa Kemal Atatürk'e ve nihayet Lozan Barış Antlaşması'nı onaylayan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aşağılayıcı bir dille yapılmış nefret dolu hakaretlerdir. Dolayısıyla Gökçek, bir şüpheli olarak, TCK mad. 301'de düzenlenen Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama suçunu alenen işlemiştir. Gökçek bu hakaretleriyle aynı zamanda 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'un 1 ve 2'nci maddelerini de açıkça ihlal etmiştir.”