Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sapkın LGBT yasasını referanduma götüreceğini açıkladı. Orban'ın sapkın anlayışa karşı tavrı Avrupa Birliği'nin tepkisini çekmiş ve AB karşı çıkmıştı. LGBT kararını Facebook üzerinden bir video ile duyuran Orban, vatandaşlara yaklaşık iki hafta önce yürürlüğe giren ve AB'nin ayrımcılık olarak değerlendirdiği yasaya destek çağrısı yaptı.

"Brüksel yasa nedeniyle Macaristan'a geçen haftalarda açık bir biçimde saldırmıştır" diyen Orban referandumda halka beş soru yöneltileceğini söyledi. Buna göre vatandaşlara 18 yaşından küçüklere okullarda ebeveynlerinden onay istenmeksizin cinsellik eğitimi verilip verilmemesi, reşit olmayanlara cinsiyet değiştirme operasyonlarıyla ilgili tanıtım yapılıp yapılmaması, cinsiyet değiştirme operasyonu geçirmelerine izin verilip verilmemesi sorulacak. Ayrıca çocukların cinsel gelişimlerini etkileyebilecek medya içeriklerine, cinsiyet değiştirme operasyonlarıyla ilgili medya haberlerine maruz kalıp kalmamaları gerektiği sorusu yöneltilecek.

Orban vatandaşlardan referandumda beş soruya da hayır yanıtı vermelerini istedi. 2016 yılında sığınmacılarla ilgili yapılan referandumu hatırlatan Orban "Brüksel bizi sığınmacılara zorlamıştı ve şimdi bunu da durdurabiliriz" dedi. Macaristan'da 2016 yılında yapılan referandum, katılımın düşüklüğü nedeniyle geçersiz ilan edilmişti.

Macaristan'da  iki hafta önce yürürlüğe giren düzenlemeyle homoseksüel ve transseksüellerle ilgili "tanıtımlar" yasaklandı. Konuyla ilgili kitaplar kitapçılarda "18 yaşından küçüklere yasaktır" ibaresi ile satılabiliyor, LGBTİ+ temalı filmler televizyonun en çok izlendiği prime time sırasında yayınlanamıyor
.