Meral Akşener, Mustafa Kemal’in yazdığı İslam’a hakaret içeren Medeni Bilgiler adlı kitabı okullarda okutacağını vadetti. İyi Parti Lideri Akşener, iktidara gelmeleri halinde okullarda Nutuk'un yanında Mustafa Kemal’in Medeni Bilgiler kitabını müfredata sokacağı vaadinde bulundu.

Akşener'in okullarda okutmayı vadettiği 'Medeni Bilgiler' kitabında şu ifadeler yer alıyor:

Muhammed’in kurduğu din bütün ulusallıkların üstünde yaygın bir Arap ulusçuluğu politikasına dayanıyordu. Bu Arap düşüncesi, 'ümmet' sözcüğü ile ifade olundu

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün TBMM'de partisinin grup toplantısı dolayısıyla bir konuşma gerçekleştirdi. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Akşener, 2023 seçimlerine ilişkin bir seçim vaatlerini de açıkladı.

Kürsüden, parti mensuplarına Mustafa Kemal’in kaleme aldığı 'Medeni Bilgiler' kitabını göstererek konuşan Akşener, "Eğer iktidar olursak bu kitabı okullarda okutacağız" dedi.

Akşener konuşmasını şöyle devam etti:

"Bakın bu kitabın adı 'Medeni Bilgiler'. Kim yazmış biliyor musunuz? Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Bu kitabı alacaksınız genç teşkilatlarımızın tümüne dağıtacaksınız. Bundan sonra hediyemiz Nutuk'un yanında budur.

'Medeni Bilgiler' Atatürk’ün Türk milletiyle vatandaşlık vizyonunu paylaşmak için manevi kızı Afet İnan'ın adıyla yayınlattığı ama sonradan bizzat kendisinin yazdığı anlaşılan okullarda okutulmasını vasiyet ettiği bir kitaptır. İnşallah iktidar olduğumuzda okullarda bunu ders olarak okutacağız. Çok önemli bir eserdir."

'Medeni Bilgiler' kitabında geçen bazı ifadeler

"Türkler İslam dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Bu dini kabul ettikten sonra, bu din; ne Arapların ne aynı dinde bulunan Acemlerin ve ne de sairenin Türklerle birleşip bir millet teşkil etmelerine tesir etmedi. Bilakis, Türk milletinin milli bağlarını gevşetti; milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu. Bu pek tabi idi. Çünkü Muhammed'in kurduğu dinin gayesi, bütün milliyetlerin fevkinde şamil bir ümmet siyaseti idi.

Muhammed’in kurduğu din bütün ulusallıkların üstünde yaygın bir Arap ulusçuluğu politikasına dayanıyordu. Bu Arap düşüncesi, 'ümmet' sözcüğü ile ifade olundu. Muhammed’in dinini kabul edenler kendilerini unutmaya, hayatlarını Allah sözcüğünün her yerde yükseltilmesine adamaya zorunlu idiler.

Tarih bize öğretir ki, bütün dinler milletlerin cehaletleri yardımıyla utanmaksızın Tanrı tarafından gönderildiğini söyleyen adamlar tarafından tesis olunmuştur."

İslam, ırkçılığı/milliyetçiliği, ilkel bir fikir yani cahiliyye adeti olduğunu ifade etmiş ve kesin bir dille yasaklamıştı. İslam’ı kabul edenlerin de kardeş olduğunu ifade ederek 14 asır öncesinden insanlığa büyük bir ders vermişti.

Medeni Bilgiler Kitabı

Vatandaş için Medeni Bilgiler, Medeni Bilgiler veya Yurttaşlık Bilgileri, Afet İnan'ın yazdığı, 1931 yılında yayımlanan yurttaşlık bilgisi kitabıdır. Yayımı iki cilt halinde, Mustafa Kemal, bu kitabın yayımlanması için İsmet Paşa'ya talimat vermişti. Talim ve Terbiye Dairesinin 7.9.1931 tarih ve 2197 sayılı kararı doğrultusunda ortaokullarda ve liselerde ders kitabı olarak okutuldu.

Birinci cildinin çoğunluğu Mustafa Kemal’in 1929-30 yıllarında kendi yazdığı ve Afet İnan'a yazdırdığı el yazısı notlardan oluşur.

Kitap, o yıllarda yurt bilgisine ilişkin çeviri, çeşitli notlar, Mustafa Kemal’in Tevfik Bıyıklıoğlu'nun ve Afet İnan'ın el yazılarıyla tutulmuş notlar, daktilo edildikten sonraki notlardan oluşmuştur.