Geçtiğimiz aylarda Türkiye ile Mısır arasında 2013'ten bu yana yaşanan gerilimi sona erdirmek için karşılıklı adımlar atılmış ve istikşafi görüşmeler gerçekleştirilmişti. Görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili ve bölgesel bağlamda normalleştirilmesine yönelik atılması gereken adımlar üzerinde durulmuştu.

İhvan-ı Müslimin mensuplarının Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulması ve bazı kişilerin iadesinin gerçekleştirilmesini isteyen Mısır’ın taleplerin yerine getirilmemesi üzerine Türkiye ile gerçekleşecek görüşmeleri ertelediği iddia edildi.

El Arabiya kanalının haberinin teyide muhtaç olduğunu belirten Gazeteci-Yazar Mustafa Özcan, “Mısır’ın Türkiye istenenleri yapmadığı için müzakereleri askıya aldığı iddia ediliyor. İdamların gölgesinde Türkiye-Mısır görüşmeleri askıya alınmış olabilir. Mısır, Müslüman Kardeşler’in Türkiye’deki faaliyetlerin durdurulmasında tatmin edici adımların atılmadığını düşünüyor olabilir. Bazı isimler Türkiye’yi terkedeceklerini bildirmişti; herhalde Mısır yönetimini tatmin etmedi bu. Bazı isimlerin özellikle teslim edilmesini istiyor, teröre bulaştıklarını iddia ediyorlar.” dedi.

Mustafa Özcan

Mısır’a güvenilmeyeceğini belirten Özcan, “Bu iadeler gerçekleşirse Mısır, Türkiye’nin iade ettiği kişileri de idam edebilir ve bu da Türkiye’yi zora sokabilir. İlişkiler test edilmiş oldu. Sisi döneminde pek de alınacak bir mesafe olmadığı görülüyor. Mısır rejimi firavunluk ile anılıyor, en katı rejimlerden biri. Mısır’ı idare edenler kendilerini firavun olarak vasıflandırıyor. Cihan Sedat, kocası Enver Sedat’ın ‘biz Nasır ile birlikte Mısır’ın son iki firavunuyuz.’ dediğini aktarır.” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz aylarda Mısır’da firavun mumyaları için düzenlenen törene de temas eden Özcan, “Firavunlara öykünüyorlar. Bu rejim de zaten firavun rejimidir. Masum insanları öldürmekte hiç tereddüt göstermiyor.” diyerek bugün şehadetinin 2. Yıldönümü olan eski Cumhurbaşkanı Mursi’yi de hatırlattı.

Aslında Türkiye’nin orada tutsak edilen masum insanların özgürlüğüne kavuşturulması talebinde bulunması gerekirken tam aksine Mısır’ın taleplerde bulunduğunu ve bazı taleplerin yerine getirilmesin mukabil daha fazlasını istediğini ifade eden Özcan, Türkiye’nin Afrika ilişkileri açısından Mısır’a ihtiyacı olduğunu; fakat mevcut Mısır rejimiyle yol alınmasının zor olduğunu belirtti.