Askeri cuntanın yönetimi ele geçirdiği Myanmar'da bir grup etnik gerilla Tayland sınırına yakın bir bölgede bulunan askeri üssün kontrolünü ele geçirdi.

Karen Ulusal Birliği sözcüsü, grubun silahlı kanadının Salı günü erken saatlerde üsse saldırarak burayı ateşe verdiğini duyurdu.

Bu olaydan saatler sonra ise Myanmar ordusunun Karen gerillaları tarafından kontrol edilen bölgedeki köylere hava saldırıları düzenledi.

Myanmar'da yaşayan Moğol kökenli Karen azınlığı Tayland sınırına yakın bölgelerdeki kontrolü elinde tutuyor ve Aung San Suu Kyi hükümetini devirmesine karşı yapılan askeri darbeye şiddetle karşı çıkıyor. Karen azınlığı, ülke çapında yaklaşık 2 buçuk aydır süren sivil protestoların en büyük destekçilerinden biri.

Tayland sınırındaki Kayin eyaletinde yaşayan Moğol kökenli Karen etnik topluluğu, yaklaşık 70 yıldır Karen Ulusal Birliği (KNU) çatısı altında daha fazla özerklik için savaşıyor. Karenlerin mücadelesi, Myanmar'ın bağımsızlığını kazandığı 1948'den bu yana dünyanın en uzun süren iç savaşlarından biri olarak kabul ediliyor.

1990'lı yıllarda ordu ile Karen topluluğu arasındaki savaşlar nedeniyle on binlerce Karen yurtlarından olmuş ve komşu Tayland'a sığınmak zorunda kalmıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu (BMMK) verilerine göre, sınırın Tayland tarafındaki 9 kampta çoğunluğu Karen etnik grubuna mensup 98 bin mülteci bulunuyor.