CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Samsun'un Bafra ilçesinde esnafı ziyaret ederek vatandaşlara hitap etti.

Vatandaşlarla sohbet eden CHP Genel Başkanı, "Başa geldiğinizde KHK'lılar ile ilgili nasıl bir somut çözüm önerisi sunacaksınız?' sorusuna "Tamamı görevlerine iade edilecek" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamasına ilişkin TRT Haber'e değerlendirmelerde bulunan gazeteci Nedim Şener şunları kaydetti;

Başta şöyle söylemek lazım. Bu daha önce benim KHK ile ilgili yaptığım açıklamalarda daha doğrusu Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları üzerine yazdığım yazılarda FETÖ'yü devlete yerleştirme planı diye yazmıştım.

Bazı düzeltmeler yapmıştı zamanında fakat anladığım kadarıyla bugün "Bütün KHK'lıları görevlerine iade edeceğiz" demek gerçekten 6'lı masanın da itiraz etmediği bir konu. Bütün 6'lı masa üyeleri de aşağı yukarı benzer sözler ediyorlar. Bu şu demektir iktidar olursa, Cumhurbaşkanı olursa Kılıçdaroğlu, FETÖ tekrar devlete yerleştirilecek bu gayet açık. Bugüne kadar 127 bin civarında itiraz oldu OHAL Komisyonu'na KHK kapsamında.

131 bin civarında KHK kapsamında karar alındı. 127 bin itiraz oldu. Şu ana kadar bunların 108 bine yakını reddedildi. Sadece 17 bin civarında KHK'lının mağdur olduğu söylendi. Eğer sınırı bununla tutmuş olsalar zaten OHAL Komisyonu'nun tespit ettiği mağdurların göreve iade edilmesi makul ve beklenen bir sonuçtur. Fakat bütün KHK'lıları alıyoruz demek devleti FETÖ'ye peşkeş çekmek demek PKK iltisaklılarla devletin bürokrasisinin esir almak demektir. Zaten 2023 seçimlerine giderken mücadele de bunun mücadelesi olacak. Yani devlete PKK'lılar ve FETÖ'cüleri doldurmakla uğraşanlarla bunla mücadele edenlerin bir savaşı haline dönüşecek.

Nitekim kısa süre önce geçen hafta hatırlayacaksınız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığında bazı PKK iltisaklılara yardımlar yapıldığı için oradaki bir daire başkanı hakkında PKK'ya yardım ve yataklıktan dava açılmıştı. Böyle bir süreci Türkiye'ye yaşatmayı göze almışlar.

Bakın aslında neden bahsettiklerini çok bildiklerini zannetmiyorum. Şundan dolayı, bu red cevabı verilen yani OHAL Komisyonu tarafından başvuruları reddedilenlerin 100 bin 290 tanesi hakkında işlem yapılmış. Buların yüzde 54'ü hapis cezası almış zaten. Yani 57 bin 394 kişi ceza almış. Diğerleri hakkında da 43 bin kişi hakkında da hala yargılama sürüyor. Yani red cevabı verilenler öyle masum sıradan KHK'lı mağdurlar değil. Haklarında terörden soruşturma açılmış kimi ceza almış kimileri de davaları yürüyen kişilerden bahsediyoruz. Peki bu KHK'lılar gerçekten mağdur mu?

"Devlete millete ihanet etmiş insanları diyorsunuz ki ben bunların hepsini alacağım"

Bazı örnekler vereceğim; KHK kapsamında ihraç edilenlerin 21 bin tanesi FETÖ'nün yöneticileri ve örgüt lider kadrosu. 37 bin tanesi Bylock kullanıcısı, 39 bin tanesi kod adı kullanan FETÖ üyeleri, 16 bin tanesi soru hırsızlığından dolayı yargılananlardan oluşuyor. Bunun birçok alt detayı var. Siz geçmişte kriminal suçlar işlemiş, devlete millete ihanet etmiş insanları diyorsunuz ki ben bunların hepsini alacağım. Halbuki sınırı şununla tutsanız anlaşılabilir, 17 bin kişi itiraz etmiş KHK'lara ve bunların başvuruları kabul edilmiş bunları biz iade edeceğiz derseniz bu makul, bugün de devletin yapmaya çalıştığı zaten bu. Fakat siz bütünü kapsadığınız zaman bunun içinde askeri darbeye kalkışanlar var, yine 26 bin civarında KHK kapsamında ihraç edilen TSK içindeki FETÖ mensupları var. Aşağı yukarı 40-45 bin civarında FETÖ'cü emniyet mensubu var, mahrem imamlar var öğretmenlik mesleği altında, Dışişleri personelinde FETÖ'cüler var, soru çalanlar insanların geleceğini karartanlar var.

Siz millete devlete ihanet etmiş olanları iade edeceğim diyorsunuz. Bu gerçekten bu devlete ihanettir. Bunun siyasi nezaketle geçiştirilecek tarafı yok. Bu bir mücadele bu 15 Temmuz'dan beri süren bir mücadele. Kılıçdaroğlu'nun 15 Temmuz sonrası darbe girişimine kontrollü darbe demesi, ardından Adil Öksüz ile ilgili yalanları pazarlaması, Bylock'cular ile ilgili söylediği iddiaların boş çıkması hep FETÖ angajmanında yapılan işlerdi. Şimdi anlıyoruz ki bir iş birliğine girmişler çok açık. Bundan kısa süre önce KHK mağdurları diye ortaya çıkan biri sözcüsü CHP'li Çankaya Belediyesi'nin salonunda CHP'lilerin huzurunda çıktı açıklama yaptı. Kim bu falan diye yazı yazmıştım. Kim bu diye araştırdığınız zaman adam Bylock'cu, FETÖ üyeliğinden de ceza almış fakat KHK mağduruyum diye çıkmış CHP'nin toplantısında konuşuyor.

"FETÖ'cüleri tekrar devlete alıyorsanız, devlete ihanetten başka anlam taşımaz benim gözümde"

Şimdi siz bunları devlete tekrar alacaksınız öyle mi? Ben bu milletin bunlara izin vereceğini sanmıyorum. Bundan dolayı 15 Temmuz'dan bu yana hep aynı şeyi söylüyorum biz 15 Temmuz'un gecesindeyiz hala. Yani 16 Temmuz'a daha gelemedik. Bir yandan hala devlet içinde birçok unsuruyla FETÖ unsurları varken bunların ihracı için bunlarla mücadele sürerken siz devlete ve millete ihaneti çok açık ortaya çıkmış kişileri, bunlar cemaatti, bunlar mağdur insanlardı, bunlar kamu görevlisiydi diyerek FETÖ'cüleri tekrar devlete alıyorsanız, yönetmeye çalıştığınız ya da başına geçmek istediğiniz devlete ihanetten başka anlam taşımaz benim gözümde.