Han, New York Times gazetesine video konferans aracılığı ile verdiği röportajda, ABD-Pakistan ilişkileri, Afgan barış süreci, bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Afgan barış görüşmelerini anlaşmaya vardırma konusunda Pakistan’ın Taliban'ın müzakerelere dönmesi amacıyla elinden geleni yaptığını vurgulayan Han, ABD'nin bu ülkeden askerlerini çekmek için tarih vermesinin ardından Taliban üzerindeki etkilerinin azaldığını ifade etti.

Han, söz konusu durumun sebebini ABD’nin çıkış tarihi vermesine bağlayarak, "Taliban, temelde zafer iddiasında bulundu. Savaşı kazandıklarını düşünüyorlar. Bu nedenle onları etkileme yeteneğimiz, kendilerini daha güçlü hissettikleri için azaldı." dedi.

"İç savaş çıkarsa her şey boşa gider"

Pakistan’ın şu anda Taliban’a askeri bir zafere gitmemesi gerektiğini söylediğini anlatan Han, "Eğer onlar topyekun bir zafere giderse bu, uzun süren bir iç savaş anlamına gelecek. Afganistan’dan sonra iç savaştan etkilenecek diğer ülke Pakistan olacaktır." diye konuştu.

Gelecek vizyonlarının ekonomilerini ayağa kaldırmak ve Afganistan üzerinden Orta Asya ile ticaretlerini geliştirmek olduğuna dikkati çeken Han, "Orta Asya ülkeleriyle çok iyi ticaret anlaşmaları imzaladık fakat biz oraya sadece Afganistan üzerinden gidebiliriz. İç savaş çıkarsa her şey boşa gider." dedi.