Lavrov, Kaliningrad ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Taliban’ın Kabil’de başkalarının görüşlerine saygılı olduklarını açıklamasını ve uygulamada da buna hazır olduklarını göstermelerini olumlu bir işaret olarak değerlendiriyorum” dedi.

Taliban’ın ülkedeki diğer kesimlerin temsilcilerinin de bulunacağı bir hükümet kurma sinyalinin umut verici olduğunu dile getiren Lavrov, Taliban’ın kızların eğitim hakkına saygı duyma taahhüdüne de dikkat çekti.

Lavrov, “Biz Afganistan’ın tüm siyasi, etnik ve dini gruplarının katılımıyla kapsayıcı bir ulusal diyaloğun başlatılmasını destekliyoruz” diye konuştu.

Rusya’nın Taliban’ı tanımak için bir acelesi olmadığını dile getiren Lavrov, “Amerikalılar orada demokrasi dedikleri şeyi inşa etmeye çalıştılar. Mevcut durumda, Afgan halkını Batı’nın yaşadığı kurallara göre yaşatmanın mümkün olduğunu iddia etmek saflıktır” yorumunda bulundu.

Kabil sokaklarında olumlu süreçlerin yaşandığını vurgulayan Lavrov, “Burada durum yeterince sakin. Taliban, etkili şekilde düzeni sağlıyor” dedi.

Rusya, Taliban’ı yasaklı bir terör örgütü olarak tanımlamasına rağmen, hareketle yıllardır ilişkilerini sürdürdü ve Moskova’da elçilerini kabul etti.

Rus diplomatlar, son iki gündür Taliban hakkındaki uzlaştırıcı açıklamalarını yoğunlaştırdı.

Şarkul Avsat