Rusya Ukrayna, Çin Tayvan, Kuzey Kore ile muhtelif ülkeler ve işin bir tarafında da Amerika arasında yaşanması muhtemel çatışma başladığında, ortaya çıkması muhtemel siyasî, iktisadî ve sosyal neticelere yönelik Türkiye’nin bir hazırlığı var mı?

Meselâ yarın Rusya Ukrayna’yı işgale kalkıştığı takdirde, bir NATO üyesi olan, aynı zamanda Rusya ile de rekabet ve işbirliğine dayalı bir münasebet geliştiren Türkiye nasıl bir tavır takınacak?

Hiç sanmıyoruz; fakat ola ki NATO’nun Rusya’ya yönelik askerî bir müdahalesi olursa, Türkiye NATO saflarında Rusya’ya karşı savaş mı açacak? Yoksa böylesi bir müdahale olması durumunda tarafsız mı kalacak? Tarafsız kalacak olursa bunun karşılığında Suriye’ye mi odaklanacak? Suriye’de muhtemel hedefleri elde etmesiyle beraber bir taraftan Kudüs’e doğru sokulurken, diğer taraftan Arapları etrafında bir araya getirebilecek mi? Tabiî bununla beraber Doğu Akdeniz’deki etki alanını genişletmeye yönelik hangi adımları izleyecek?

Bir diğer taraftan, Çin Tayvan’a girdiğinde, Kuzey Kore hiçbir şey yapmasa da havaya sıkmaya başlasa bile global tedarik zincirinde yaşanması mukadder olan kırılma ve buradan kaynaklanacak iktisadî yıkıma karşı Türkiye’nin elinde hazır A, B, C, … planları var mı? Meselâ döviz gelsin de nasıl gelirse gelsin politikasından vazgeçerek, muhtemel en kötü şartlara yönelik memlekette üretilen stratejik gıda, enerji ve hammaddeye yönelik bir tasarrufta bulunacak mı? Yine tüm bunlarla beraber, ele geçecek fırsatla beraber senelerdir ötelene ötelene cumhuriyetin 100. yılına kadar ertelenmiş hesaplaşmayı gerçekleştirmek için yapılmış bir hazırlık söz konusu mu?

Analizin tamamı için TIKLA