Sovyetler Birliği'nin son yöneticisi ve Sovyet ordularını Afganistan'dan çeken isim olan 90 yaşındaki Mihail Gorbaçov Afganistan'daki gelişmelere dikkat çekerek ABD'nin Afganistan operasyonunun başından itibaren yenilgiye mahkum olduğunu, ABD'nin Afganistan'ı işgal ederek kendine büyük zarar veren büyük bir hata yaptığını belirtti.

11 Mart 1985'te Sovyetler Birliği'nin liderlik makamı olan Komünist Parti genel sekreterliğine gelen Gorbaçov, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal ederek büyük hata yaptığını, bu savaşta uğradığı maddi ve manevi zararlar nedeniyle yıkıldığını belirtti.

1986'da Sovyetler Birliği'nin Afganistan'dan çekileceğini açıklayan Gorbaçov yönetiminde Sovyet orduları 1988'de çekilme sürecini başlatmış ve 1989'da tamamlamıştı. 1992'ye değin Kabil'deki Komünist rejime Sovyet yardımları sürmüştü.

Afganistan'ın dış güçlerce elde tutulamaz bir coğrafya olduğunu belirten Gorbaçov 2001'de ABD'li yetkililere ulaşıp onları uyarmak istediğini ama "Kibirli Amerikalıların" kendisini dinlemeye bile tenezzül etmediğini belirtip ABD'nin de bu politikalarla Sovyetler Birliği gibi çökebileceği öngörüsünde bulundu.

Sovyetler Birliği'nin 10 yıl, ABD'nin 20 yıl Afganistan'ı işgal ettiğini hatırlatan Gorbaçov ABD'nin Irak ve Afganistan nedeniyle trilyonlarca dolarını çöpe attığını belirterek bu gibi politikaları terk etmesinin dünya barışına ve en çok da ABD'ye faydası olacağını söyledi.

1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla siyaseti bırakan Gorbaçov 30 yıldır Rusya'da emeklilik hayatı yaşıyor.

Mepa News