The Economist dergisinin yeni sayısında yayınlanacak olan "Yanmış bir Kur’an, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasını engelliyor" başlıklı makalede, İsveç'te Kur’an yakılma eyleminin ardından, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği süreci ekseninde Türkiye'nin tutumu değerlendirildi. Dergi, "Türkiye veto hakkını ele geçirdi" yorumunu yaptı.

Soysuz Rasmus Paludan'ın Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an yakmasının amacını kestiremediğini ifade eden The Economist bu seferki hâdisenin farklı sonuçlar doğuracağını yazdı.

"Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma başvurularını geciktirdiği" ifade edilen makalede, Kur’an yakma olayının Müslüman dünyasında İsveç karşıtı gösterilere yol açtığı ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da her iki ülkenin NATO'ya katılım müzakerelerini askıya aldığı hatırlatıldı.

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım başvuruları üzerinden 9 ay geçtiği belirtilen makalede, 30 üyeli Kuzey Atlantik İttifakı'nın 28 üyesinin başvuruları onayladığı ifade edildi. Macaristan ve Türkiye hâlâ onay vermedi.

"Türkiye'nin iki ülkeden başta PKK olmak üzere, 'Türk karşıtı teröristler' olarak gördüğü hareketlere baskı yapmasını talep ettiği" belirtilen yazıda, NATO Zirvesi'nde üç ülkenin imzaladığı mutabakata bağlı olarak İsveç ve Finlandiya'nın gerekli adımları attıklarını savunduğu, lakin "Türkiye'nin bu adımları yeterli bulmadığı" ifade edildi.

“Türkiye’nin harekete geçme zamanı” gelmiş

The Economist'e konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, "Mutabakatı yerine getirdik ve Türkiye'nin harekete geçme zamanı geldi" dedi. Yazıda, İsveç ve Finlandiya'nın "Türkiye'nin Suriye'yi işgal ettikten sonra uyguladıkları" ambargoyu kaldırdığı belirtilirken, İsveç'in "PKK da dahil olmak üzere terörist grupların üyeliğini suç sayan bir yasayı" gelecek ay çıkaracağı kaydedildi.

Türkiye'nin duruşunu "siyasi bir kampanya" olarak nitelendiren The Economist, "Erdoğan ilkbaharda veya yazın başında zorlu bir seçimle karşı karşıya; İsveç'in sözde Kürt yanlısı ve Müslüman karşıtı eylemleri üzerine [Türkiye'de] milliyetçi kızgınlığı körüklüyor" yorumunu yaptı.

ABD’ye pas attılar

Makalede, "Avrupa'daki pek çok açmaz gibi, bu durum da ABD'nin müdahalesini gerektirebilir. Örneğin uzun süredir ertelenen F16 savaş uçaklarının satışını Erdoğan'ın katılımları onaylaması için bir pazarlık kozu olarak kullanabilir" denilerek ABD'den F-16 satışının İskandinavya ülkelerinin NATO'ya katılımı için kullanılabileceği belirtildi.