İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili mahkeme kararı, 6’lı masanın adayı kim olacak tartışmasını da yeniden alevlendirdi. Mahkumiyet kararı ile İmamoğlu’nun “mağdur” olduğu ve kararın İmamoğlu’na adaylık yolunu açtığı yorumları yapılırken, bu yorum Kılıçdaroğlu’na yakınlar isimler tarafından reddediliyor. 6'lı masa içerisinde öyle şeyler oluyor ve öyle şeyler konuşuluyor ki, insan "bunlar mı devlet yönetecek?" diye sormadan edemiyor.

Habertürk'ün haberine göre; CHP'liler İmamoğlu hakkındaki mahkumiyet kararı istinafta kaldırılsa bile, partinin aday belirleme tutumu değişmeyecek. İmamoğlu'nun aday gösterilmesi söz konusu olmayacak. Büyükşehir belediye başkanlarının görevlerinde kalmasında ısrar eden Kılıçdaroğlu'nun İmamoğlu veya Mansur Yavaş’ı aday gösterme ihtimalinin olmadığı belirtiliyor. Yıllar sonra AK Parti’den alınan iki büyükşehirden vazgeçilemeyeceği kaydediliyor.

CHP'liler, Parti Meclisi ve milletvekillerinin CHP adayını belirleyeceğini belirtirken, CHP adayına İYİ Parti ya da başka bir partinin karar veremeyeceğini vurguluyor. CHP'lilere göre; Kılıçdaroğlu CHP’nin adayı olarak altılı masaya gider, ancak masadan destek çıkarsa ortak aday olur.

Ortaklık bozuluyor

Altılı masanın Kılıçdaroğlu'nun adaylığına onay vermemesi halinde, çoklu aday formülünün gündeme gelebileceği belirtiliyor. Bu durumda partilerin kendi adaylarıyla seçime girmesi muhtemel sonuçlardan biri. Ancak ikinci tura hangi isim kalırsa onun destekleneceği yönünde bir mutabakatın sağlanacağı kaydediliyor.

Adaydan önce bürokratları belirleyeceklermiş

Kılıçdaroğlu’na yakın isimlere göre altılı masa, hiç görülmemiş bir absürtlüğe imza atarak ocak ayının ortasında, daha iktidara gelmeden, bırakın iktidara gelmeyi cumhurbaşkanlığı adayını bile belirlemeden önce, çok sayıda kritik kamu görevine kimlerin getirileceğini belirleyecekmiş. MİT Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Merkez Bankası Başkanı gibi kritik yerlere atanacak isimler netleştirilecekmiş. 

İttifak bile değiller

Ayrıca henüz altılı masanın seçim ittifakı yapıp yapmayacağı da kesinleşmedi. Kılıçdaroğlu'nun kurmaylarına göre o nedenle ocak ortasından itibaren ittifak başlığının da ele alınması bekleniyor. İttifak kararı çıkması halinde seçime nasıl girileceği, hangi illerde ortak listelerin olacağına dair bir komisyon kurulacak. O komisyon milletvekili listeleri için belirleyici olacak.