Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs ile İsrail arasında gerçekleşen ortak askeri tatbikat hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC )söz konusu tatbikata dair kamuoyuna verdiği ifadeleri destekledikleri vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Güney Kıbrıs'ın bölgedeki istikrarı bozma pahasına düzenlediği tatbikatı, samimiyetsizliklerinin açık bir ispatı olarak nitelendiren KKTC'nin açıklamalarına destek verdiklerini belirtti.

GKRY’nin bu tür eylemlerine ortak olan ülkeleri bir kez daha Kıbrıs Rum tarafının provokasyonlarına ve propagandalarına alet olmamaya çağıran Bilgiç,  Türkiye'nin her şart ve koşulda, garantörlüğün verdiği sorumluluk çerçevesinde, KKTC’nin hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Agapinor-2022 askeri tatbikatı

İsrail'in Güney Kıbrıs ordusuyla ortak gerçekleştirdiği Agapinor-2022 adlı askeri tatbikatta, Hizbullah'a karşı olası uzun sürecek bir savaşta askeri birliklerin taktiksel yeteneklerini geliştirme üzerine çalışılmıştı.

İsrail ordu kaynakları, iki ülke arasında düzenlenecek askeri tatbikatın, ortak güvenlik sorunlarıyla yüzleşme ve bölgesel istikrarı artırma konusunda faydalı olacağı bilgisini geçmişti.

İsrail ve Güney Kıbrıs, bölgede ortak gaz boru hattı gibi kritik projeler konusunda da iş birliği içerisinde.