Fırat Kalkanı bölgesindeki Cerablus, El-Bab ve Kubbesin ilköğretim okullarına Türkiye'den gönderilen kitaplarda, Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) ile ailesine hakaret içeren tasvirlere yer verilmesinin yayınevinin işi olduğu iddia edildi.

Skandal kitapların tek tek yakılması sürerken basında yer alan bilgilere göre kitabın izin alındıktan sonra baskı aşamasında değiştirildiği iddia edildi. Kitaptaki görsellerin, Türkiye'de yapılan inceleme aşamasında olmayıp ilgili genel müdürlüğün bilgisi dışında yayınevi tarafından basım aşamasında ilave edildiği söylendi. Söz konusu kitabın basımından sorumlu yayınevi tarafından yapılan açıklamada ise hatadan merkezdeki gözetim ekibinin sorumlu olduğu, tasarımcı tarafından yanlış görsel ilave edilerek baskıya gönderildiği duyurulmuştu. Şimdi görselleri değiştiren kişi ve kişiler için inceleme sürüyor.

Soruşturma açıldı

Bu arada, bir tepki de Gaziantep Valiliğinden geldi. Valilik, konuyla ilgili "Suriye Görev Gücü sahasında bir vakfın finansmanıyla bir yayınevi tarafından basılıp dağıtılan din bilgisi eğitim kitabının içeriğinde din eğitimi açısından kabul edilemez konular olduğu tespit edilmiştir. İlgili Yayınevi yaptığı açıklamayla içerikte bir hata ve yanlışlık olduğunu belirterek özür dilemiş olsa da Valiliğimiz tarafından bahse konu olay çok yönlü olarak soruşturulmaktadır" açıklamasında bulundu.

Bu hadise "Türkiye'nin Suriye'ye yönelik politikasını baltalamaya yönelik bir takım faaliyetler mi yürütülüyor, Türkiye'nin Suriye politikası sabote mi ediliyor?" sorularını beraberinde getirdi.