Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, TOBB ve milletin iliğini kurutan TÜSİAD’ın GMF’ye bağış yaptığını söyledi. Güngör, TOBB'un 100 bin dolara yakın, TÜSİAD'ın ise 100 bin ila 240 bin dolar arasında bağış yaptığını ifade ederek "Kimin parasını kime bağışlıyorsun?" diye sordu.

Güngör, söz konusu kurumların aldığı aidatlara bu yıl yapılan artışı dile getirerek şöyle dedi:

Vay anam vay, işe bak… Biz, pandemide kepenk kapatan esnafa destek olmalarını beklerken, oda aidatlarını silmeleri çağrısı yaparken, hiç değilse ödemeyenleri icraya vermeyi durdurmalarını isterken, onlar ne fındıklar kırıyormuş!

Günlerdir Süper Haber'in detaylarını paylaştığı The German Marshall Fund (GMF) ile ilgili haberi dikkatimi çekiyor. Habere göre, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) The German Marshall Fund'un hatırı sayılır bağışçılarındanmış… TÜSİAD 100 bin ila 240 bin dolar arasında para vermiş… TOBB da 100 bin dolara yakın…

TÜSİAD'ı geçtim, onlar gönüllülük esasına dayalı… TOBB'a ne demeli?

Kimin parasını, kime bağışlıyorsun!

Sen her yıl aidatları yükseltip, esnafın tepesine bin… Sonra topladığın parayı düşünce kuruluşu kisvesi altında CIA'le münasebeti bilinen GMF'ye yatır… Olacak iş mi?

Haberi okuyunca bu yıl aidatlara ne kadar zam yaptıklarına baktım.

Yüzde 37'yi hemen yapıştırmışlar… Küçük esnafın kayıtlı olduğu ticaret odalarında en düşük aidat 2020'de 300 TL'ydi. 2021'de 380 TL olmuştu. Bu yıl 520 TL'ye çıkardılar. Sermayesi 250 bin TL'nin üzerindekilerden 2020'de 340 TL, 2021'de 535 TL alınıyordu. 733 TL lira alınıyor. Özvarlıkları 1 milyonu geçen şirketlerde ise aidatlar 650 TL'den 890 TL'ye çıkarıldı.

Oda ve borsaların 1.5 milyon esnaftan haraç gibi kestiği aidatlarla toplanan milyarlarca liranın nereye gittiği hep tartışma konusu olurdu.

Cevabı bu vesileyle öğrendik!

Acaba bu yılki zamlı aidatları kime bağışlayacaklar?

The National Endowment for Democracy'e (NED) mi, Friedrich Ebert Vakfı'na mı, Open Society'ye mi!

Bu arada, açın interneti biraz araştırın.

Hani, TOBB "GMF'ye Türkiye lobisi yaptırıyorum" diyor ya…

GMF'nin Türkiye lehine olan herhangi bir açıklamasını göremezsiniz. Başkanlığını Heather Conley'in yaptığı GMF'nin danışma kurulunda meşhur ABD'nin eski büyükelçisi Marc Grossman'dan bir dönem CIA Başkanlığı yapan James Woolsey'in eşi Suzanne Woolsey'e kadar yok yok...

Buradan izninizle TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na naçizane bir çağrıda bulunmak istiyorum. Yahu, 4-5 yıldır bıyık altından gülüp, arkadan dolanmaya, karnınızdan konuşmaya bıkmadınız mı?

Muhalefet yapacaksanız açıktan yapın…Yoksa gölge etmeyin...