Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Atina yönetimini hedef alan sert açıklamalarına Yunanistan'dan cevap gecikmedi. Yunan Dışişleri Bakanlığı, daha önce Türkiye karşıtı diplomatik misyonlarda kullanılan 16 haritayla Erdoğan'a cevap verdi.

Erdoğan'ın sözleri beklendiği gibi Yunanistan'da deprem etkisi yarattı. Kathimerini gazetesi, 'Erdoğan Yunanistan'ı 'felaket sonuçla' tehdit ediyor-Dışişleri Bakanlığı 16 harita ile yanıt veriyor' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı.

Ta Nea gazetesi, 'İzmir'deki tatbikattan-Erdoğan'dan tasavvur edilemez tehdit: Şaka yapmıyorum, bir gece ansızın gelebiliriz' başlığını tercih etti.

To Vima gazetesi, geçen hafta Yunanistan'ın tüm büyükelçilik ve temsilciliklerine gönderilen, bugün ise Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 16 haritayı manşetine taşıdı. Gazetenin başlığı 'Atina 1973 ve 2022 arasındaki tüm Türk yayılmacılığını 16 harita ile ortaya koyuyor' oldu.

1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'yla başlayan haritalarda son tarih, günümüz, yani 2022 yılı. Atina yönetimi, Türkiye'nin 1972 yılında Ege Denizi'nin doğusundaki adalar üstünde hiçbir hak iddia etmediğini ileri sürüyor.

'Erdoğan'ın yeni hayali: Şaka yapmıyorum, adaları donatmayın' diyen Eleftheros Typos gazetesi, tıpkı To Vima gibi Yunan Dışişleri tarafından paylaşılan haritaları manşetten verdi.

Proto Thema internet sitesi, manşetinde 'Atina Türkiye'nin 'gri bölge' ve 'Mavi Vatan' meydan okumasına 16 haritayla karşılık veriyor' ifadesini kullandı. Proto Thema'nın bir başka manşet haberi, 'Erdoğan'dan Yunanistan'a yeni tehdit: Adaları silahlandırmayın, ciddi konuşuyorum, şaka yapmıyorum' oldu.

CNN Yunanistan ise, 'Yeni Küçük Asya felaketiyle' tehdit! Erdoğan: Adaları silahlandırmayı bırakın, şaka yapmıyorum' manşetini attı.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de Efes-2022 Tatbikatı'nda konuşmuş, şunları demişti:

Böyle kritik bir dönemde Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ta ülkemizin uluslararası anlaşmalarına dayalı haklarına tevessül edilmesinden üzüntü duyuyoruz. Bazı Yunan siyasetçiler dünyada eşi benzeri görülmemiş bir pervasızlıkla, akla, mantığa, hukuka aykırı söz ve eylemlerle gündem oluşturmaya çalışıyorlar. Bunların iç politikaya yönelik şımarıklıkları kaldırmayacağının sayısız örneği önümüzde durmaktadır. Bir kez daha Yunanistan'ı adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uymaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Bu millet bir şey söylerse ardını da takip eder.

Doğu Akdeniz'de ülkemize 2 km'den daha az, Yunanistan'a 600 km'den fazla Meis adası için 40 bin km'lik deniz yetki alanı talebini uluslararası camianın takdirine bırakıyoruz. NATO ve üçüncü ülkelerin alet edilmesi, sonu felaketle bitecek çabanın anlamasının ötesinde değildir. Sayın Miçotakis adalara turistik çıkarmalara yapıyor. Anlamak mümkün değil.