Yunanistan’da, eşyaları ve kıyafetleri gasp edilerek sınır dışı edilen 19 mültecinin donarak hayatını kaybetmelerinin ardından sivil toplum kuruluşları harekete geçti. 

Sivil toplum kuruluşlar, Yunanistan’ın mültecilere yönelik zulmünü "İnsanlık Dondu" sloganıyla protesto etti. 

Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde yapılan eylem İHH, Özgür-Der, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, MAZLUMDER, AKMER, Davet, Muştu Gençlik ve Rahmet Yolu derneklerinin üyeleri tarafından gerçekleşti.

İnsanlığın katledildiğini ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin tamamen yok edildiğini dile getiren İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, "Şu anda Yunanistan bunu tek başına gerçekleştirmiyor. Avrupa'nın ortak kararı ve iradesi bu geri itmeleri ortaya koyuyor. İnsanların üzerindeki her şeyi gasbediyorlar ve bunları soğuğa mahkum ediyorlar. İnsanlar üstleri başları tamamen soyulmuş, mal varlıkları alınmış olarak ölüme terk edildiler ve şu anda da bütün dünya buna sessiz kalıyor.

Ben buradan çağrıda bulunuyorum; Avrupa'daki insan hakları örgütlerine, Avrupa'daki bu konuda duyarlı olan herkese, eğer varsa Avrupa Parlamentosu içerisindeki diğer duyarlı milletvekillerine, bu konuda bir an önce harekete geçin ve bu insanlık suçunu işleyen bu zalimane tutuma bir dur deyin.” dedi.

Avrupa ve Yunanistan'daki insan hakları örgütlerini bu suçun durdurulması için harekete geçmeye çağıran MAZLUMDER Genel Başkanı Kaya Kartal, “Akdeniz mülteci mezarlığı haline geldi. İnsanlar donarak ölüyor.” dedi.

Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay ise “Biz bu vahşeti, bu barbarlığı kabul etmiyoruz. Yunanistan hükümetini muhakkak surette bu çirkin politikaları terk etmeye davet ediyoruz.” dedi.