Seçimlerde tercihler size göre hangi kriterlere göre belirlenecek?
Bu seçimlerde toplumun tercihinin ağırlıklı olarak siyasi geçmiş ve tecrübesine göre değerlendirmede bulunacağını, buna göre oy vereceğini düşünüyorum. Türkiye’de siyasi iklim bir gecede oluşmuyor. Geçmişte AK Partili, MHP’li, BBP’li olanlar ‘Cumhur İttifakı’na göre verecekler, diğer ittifakta ise sadeceHDP kendini farklı kimlikle gösteriyor.

Ekonomik tablo ne ölçüde belirleyici olabilir?
Evet, seçmen tercihinde ekonominin çok önemli bir etkisi olduğunu biliyoruz. İnsanlar ekonomik rahatlık içinde olduğu dönemlerde mevcut yapıyı muhafaza meyli taşır. Evet, şu an Türkiye’de yaşanan hadiselerden dolayı sıkıntı var. Ama buna mukabil seçmenin önemli bir bölümü büyük resmi görebiliyor. Bir yandan fiili savaş içinde olup bir yandan birçok operasyona maruz kalan bir ülke olarak bu kadar sıkıntıya katlanmak gerektiğini biliyor, o ferasete sahip. Çok ideolojik aidiyeti olmayan veya milli-manevi değerlere çok da bağlılığı olmayan kesimlerde ekonomiyi dillerine dolayarak bir-iki puan kırma umuduyla bir şeyler yapılmaya çalışılıyor.

Oy dağılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tablo yeterince açık zaten. Cumhur İttifakı yüzde 50’nin üzerinde bir oy alır. HDP yüzde 10 eşiğinin altında da kalabilir, üzerine de çıkabilir. Kalan oylar ise, yüzde 36-37 ‘Millet İttifakı’na gidecek olan oylar olacaktır.

Erdoğan’ın rakiplerine göre durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yüzde 55-56 aralığında seyrediyor genelde. Bu bazen 1 veya 2 puan aşağı-yukarı oynayabiliyor. Şu an anketler 53-54 aralığını gösteriyor ama ben yine 55-56 aralığında ilk turda tamamlanacağını tahmin ediyorum.


Baran Dergisi 596. Sayı