Türkiye Satranç Federasyonunun 2005 yılında başlattığı proje kapsamında ülke genelinde ilkokul ve ortaokullarda oluşturulan satranç sınıfı sayısı 30 bini aştı.

Türkiye Satranç Federasyonu, Türkiye İş Bankası sponsorluğunda okullarda açılan sınıfları, satranç tahtası, kitabı, satranç takımları gibi materyallerle donatıyor. Bu kapsamda 16 yılda Türkiye'de 30 bini aşkın devlet okulunda satranç sınıfları açıldı.

Okul Sporları Satranç Türkiye Birinciliği müsabakaları için Sivas'a gelen Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, yaptığı açıklamada, satranca ilginin her geçen gün arttığını belirtti.

Ulaşılan rakamın son derece önemli olduğunu vurgulayan Tulay, "Satrançta lisanslı sporcu sayısı 1 milyon 50 bini geçti. Türkiye'de 64 spor federasyonu var ve toplam lisanslı sporcu sayısı 10 milyon civarında. Bu demek oluyor ki her 10 lisanslı sporcudan biri satranç sporcusu." dedi.

Salgın döneminde dijital platforma en çabuk adapte olan spor branşının satranç olduğunu aktaran Tulay, "Gerek yaptığımız kampanyalar gerekse çevrim içi, hibrit ve yüz yüze turnuvalar olmak üzere pandemi dönemini son derece güzel bir şekilde geçirdik." diye konuştu.

Tulay, satranç sporundan çocukların uzaklaşmaması için güzel projeleri hayata geçirdiklerini dile getirerek, "Pandemi döneminde sayıları on binlerle ifade edilen satranç sporcusuna ulaşıldı. 2020 yılında 19 Mayıs'ta 5 bin 548 sporcunun aynı anda hamle yaptığını söyleyecek olursam pandemi dönemindeki satranç sporcusu sayısı kendini gösterecektir." ifadelerini kullandı.