Bugün Çöl Aslanı Ömer Muhtar’ın asılarak şehadetinin (16 Eylül 1931) sene-i devriyesi.

1860 yılında Libya’nın dağlık bölgeci Cebel Ahdar’da dünyaya gelen Ömer Muhtar, Libya’da İtalyan işgal güçlerine karşı sergilediği direnişle dünya çapında bir sembol hâline geldi.

Gösterdiği direniş ve verdiği büyük mücadele vesilesiyle “Çöl Aslanı” olarak da anılan Ömer Muhtar, 11 Eylül 1931’de işgalci İtalyanlar tarafından pusuya düşürüldü ve yakalandı; 16 Eylül 1931’de ise İtalyanlar tarafından asılarak şehid edildi.

Senusi Hareketi ve Ömer Muhtar’ın mücadelesi

Libya'nın dağlık bölgesi Cebel Ahdar'da 1860'larda dünyaya gelen Ömer Muhtar, eğitimini Senusi Hareketi medreselerinde aldı.

Eğitimde gösterdiği başarısıyla dikkat çeken Muhtar, 1899'da Çad'da Fransız sömürgesine karşı cihad etti.

Kur'an-ı Kerim, Arapça ve İslami ilimler alanında müderrislik yapmasının yanı sıra coğrafyayı yakından tanıyan bir savaşçı olan Muhtar, uyguladığı stratejik savaş taktikleri sayesinde İtalyanları büyük hezimete uğrattı.

“Çöl Aslanı” lakabını da İtalya’ya karşı 22 yıllık verdiği mücadelede taktılar. Bu süre zarfında birçok işgâlci valiyi mağlubiyete uğrattı.

İtalya'daki yönetim değişikliğinin ardından iktidara gelen faşist lider Benito Mussolini, 1930'da bölgeye İtalyan valisi olarak General Radolfo Graziani'yi atadı.

Daha sonra İtalyanlar kanlı bir taktiğe geçiş yaptı. Mısır sınırı Libyalılar için kapatılsa da, direnişin destek hattının kesilmesine rağmen Muhtar’ın liderlik ettiği Senusi hareketi mücadeleden ödün vermedi!

Cebel Ahdar bölgesinden 100 bin kişi sahil şeridindeki kamplara gönderildi.

Muhtar, 15 Eylül 1931’de Suluk’ta esirler kampında düzmece bir mahkeme ile yargılandı. Ve ertesi gün asılarak şehid edildi!