Tarihten Notlar programının 16. bölümünde, tarihçi-yazar İbrahim Tatlı, "Hazreti Ali - Hazreti Muaviye Mücadelesi"nin 2. kısmını anlatıyor.

Tarihten Notlar programının 16. bölümünden pasajlar:

“İmam-ı Rabbani hazretleri çok güzel söylemiş: ‘Muaviye’nin hatası, bu fakirin sevabından üstündür.’ Çünkü o zat üstün zaten, bir kere sahabe. Onlar mümin kişiler olarak baş gözüyle dünyada, sağlıklarında Peygamber Efendimiz’i görmüşler. Bu çok büyük bir nasip. Ve onun emrinde savaşmışlar, onun çilesine ortak olmuşlar. Yani böyle bir nimetin yanında sen ne yaparsan yap, sen bütün dünyayı kafirin elinden kurtarsan onların hiçbirine denk olamazsın. Çünkü onlar Resulullah’a hizmet etti.”

“Sonuçta Hazreti Ali karşısında Hazreti Muaviye, o da bir sahabe olduğu için Müslümanları yönetebilme ehliyetine sahip. Tabii ki sadece sahabe olmasından ileri gelmiyor bu. Aynı zamanda siyasi deha sahibi ve gazi. Birçok savaşa girmiş çıkmış, ordulara komutanlık yapmış, yönetim işinde de oranın insanını yönetmeyi becermiş.”

“Eğer ki Hazreti Ali Hazreti Muaviye arasındaki mücadele bir itikadi mesele olsaydı, birinin diğer tarafı tekfir etmesi gerekirdi. Öyle bir hadise yok. Kaldı ki diğer tarafta da sahabenin büyüklerinden olan insanlar var. Aynı zamanda Hazreti Ali’ye biat hususunda tereddüt etmiş büyük sahabeler de var. Onların arasında da kim daha iyi yönetebilir diye ihtilaf var.”