Tarihten Notlar programının 23. bölümünde, tarihçi-yazar İbrahim Tatlı, Yavuz Sultan Selim’in İttı̇had-ı İslam davasını anlatıyor.

Yavuz Sultan Selim Han dünya tarihinin gördüğü en büyük liderlerdendir.

Üstad Necip Fazıl, Yavuz Sultan Selim Han'ı bildiğim kadarıyla Osmanlı sultanları içinde en büyük olarak görür. Orada iddia ettiği sebep de Yavuz Sultan Selim Han'ın İttihad-ı İslam davası güdüyor olması. Şimdi bu büyük bir ideal; Müslümanları bir araya getirmek, birleştirmek, tek parti altında toplamak ama Yavuz'unki öyle kaba bir romantizm falan değil, o ideali için büyük de bir aksiyon sergilemiş. Zaten hakiki idealist budur Yavuz’un burada faik vasfı derin bir insan, büyük idealleri olan bir insan ve aynı zamanda bunu gerçekleştirmek için de çok büyük gayret ve irade gösterebilen bir insan, o yüzden büyük. Şimdi Yavuz'un hayat hikayesine bakınca insanlar hep şunu görüyor; işte gitti büyük savaşlar yaptı, işte Suriye'yi aldım Mısır’ı aldı falan. Bunları yapmak Yavuz gibi bir adam için çok basit işler.

Yavuz ölmeden önce Çin'in haritasını yaptırmış, hayalindeki iş bütün Asya kıtasını zapt etmek yani Mısır almak hiçbir şey değil. Kaldı ki benim gözümde Yavuz'un babasını tahttan indirmiş olması en büyük icraatıdır.

Çünkü Osmanlı tarihinde hiçbir şehzadenin böyle bir şeyi başarabildiği görülmemiş, tek babasını indirmiş. Peki orada babasını tahttan indirmesinin sebebi ne? İşte bu idealize ettiği davayı İttihad-ı İslam davasını gerçekleştirmek, bunu gerçekleştirmenin önünde de babasını engel görmüş.