Latince adı Equisetum arvense olan bitki, halk arasında ‘Kırk Kilit veya At Kuyruğu’ olarak da bilinir. “Equus”; At, “seta”; kıl, kuyruk anlamına gelir, “arvense” ise tarla demektir.

Equisetum Arvense’nin takriben 20 türü mevcuttur bunlardan en yaygın olarak kullanılanı; tarla at kuyruğudur. Equesetum arvense çiçeksiz bir bitkidir. Spor adı verilen pul şeklindeki organları aracılığı ile döllenir. Spor devresi, 15-20 cm iken, Mart ve Nisan ayında gerçekleşir. Boğum boğum olan halkalarını çevreleyen 15-20 adet sürgünleri vardır. Alttaki sürgünleri daha uzun olup, yukarıya doğru küçülürler ve sürgün sayısı azalır. Çok çabuk yayıldığından kısa sürede kümeler oluştururlar, bu yüzden çiftçiler tarafından pek sevilmeyen bir bitkidir. Genelde sulak yerlerde görülür. Zehirli türleri de mevcut olduğundan kullanmadan önce uzmana danışılması gerekir. Yanında ısırgan otu bitkisi de kök salmış ise daha makbuldür. Ayrıca ısırgan otu ile birlikte kullanılırsa daha faydalıdır.

Nisan ayında sporları dökülür, Ağustos ayında toplanmaya başlanır. Toplama esnasında sapı kahve rengine dönenleri mantar hastalığına yakalandığından dolayı ayıklanır.

Bitkilerin toplama ve kurutma yöntemleri tesir seviyesini oldukça etkilemektedir. Kullanılacak kısmı çiçekleri ve yaprakları ise kesinlikle güneş altında değil, gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca kuruduktan sonra dışarıda fazla bekletilmemeli ve havayla ilişiği kesilmelidir. Çünkü bileşiminde bulunan eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitkinin kökleri güneş altında kurutulur. Onlar da aynı şekilde kuruduktan sonra güneş altında haddinden fazla bekletilmez.

Equisetum Arvense’nin faydaları çoktur. Kalp ritim bozukluğunda oldukça faydalı olduğu Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından vurgulanmaktadır. Faydalarından bazıları şunlardır:

-Antimetatatik (kanserin yayılmasını önleyici)

-Antitümör (tümörü engelleyici)

-Kistik fibroz’e (çoğunlukla akciğerleri olmak üzere bağırsaklar, pankreas, karaciğer ve böbrekleri etkileyen genetik bir hastalık. Hastalığa bağlı olarak mukus, ter ve sindirim sularını üreten hücreler düzgün şekilde çalışamaz.) karşı tedaviyi destekleyicidir.

-Multipl Sklerozis (Yani MS, merkezi bir sinir sistemi hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi beyin, beyincik, beyin sapı ve omurilikten oluşur. Bu hastalığın adı beynin birden çok yerinde görülmesinden dolayı çoklu yani multiple hasar gören dokuların sertleşmesinden dolayı sklerozdan gelmektedir.) şikayetlerini geciktiricidir.

-Radyo terapi ve kemoterapi almış hastalara yardımcıdır.

-Azosperm ve sperm sayısı azlığında yardımcıdır.

-İdrar söktürücüdür.

-Böbrek sağlığı için çok önemli bir bitkidir. Böbrek ve safra taşı oluşumunu engellemede ve düşürülmesinde çok yardımcıdır.

-İdrar yolu enfeksiyonlarında yani sistit hastalığında oldukça faydalıdır.

-Prostat iltihabında faydalıdır.

-İdrar kaçırma ve yatak ıslatma durumunu önler.

-Ödem atıcı özelliği vardır.

-Ateş düşürücüdür. Vücudu soğutur.

-Menopoz dönemi için faydalıdır. Ağrılı adet dönemlerinde adet ağrılarını giderir.

-Kemik sağlığı içinde oldukça faydalıdır. Osteporoz yani kemik erimesine iyi gelir.

-Romatizma hastalarında faydalıdır.

-Kanamaya iyi gelir. Yaraların iyileşmesinde yardımcı olur. Burun kanamalarına iyi gelir.

-Boğaz rahatsızlıkları, diş eti kanamaları, ağız yaralarında faydalıdır.

-Ülser (Ülser, sindirim sıvıları ve mide asidi gibi tahriş edici vücut sıvıları tarafından tahrip) gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

-Saç, cilt ve tırnak sağlığını korur.

-Anemiye (kansızlık) iyi gelir.

-Hemoroid’e iyi gelir.

Ağır Antibiyotik, ağır kan sulandırıcı ilaç kullananlar için uygun değildir. 5 yaş altı ve hamileler için de önerilmemektedir. Emziren bayanlar emzirme dönemlerinin 4. ayından sonra kullanabilir.